Očkování zmírní pandemii

7. 8. 2009 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Nové podezření na nebezpečný virus prasečí chřipky zaznamenali tento týden krajští hygienici. Dvaadvacetiletá žena z Přerovska se po návratu z pobytu na Maltě necítila dobře, a proto vyhledala svého praktického lékaře v Hranicích. Odběry vzorků, zaslané do Národní referenční laboratoře v Praze, u ní ale nákazu virem H1N1 nepotvrdily...


V kraji zatím stále zůstává patnáct podezření na prasečí chřipku. Podle lékařů se mají lidé nechat naočkovat

„V Olomouckém kraji zatím stále zůstává patnáct podezření na tuto nemoc. Nebezpečným virem se v létě nakazila pouze sedmnáctiletá dívka z Olomouce, která však prodělala pouze lehký průběh,“ shrnula krajská epidemioložka Martina Kundschofská.

Ministerstvo zdravotnictví už v souvislosti s hrozbou pandemie prasečí chřipky oznámilo, že by měly na sklonku roku dorazit do Česka očkovací vakcíny. Šéfka rezortu Dana Jurásková lidem radí, aby se nechali už na podzim naočkovat proti sezónní chřipce, což by mělo zmírnit úder případné pandemie.

„Očkování bych určitě doporučil oslabeným jedincům, kteří trpí chronickými chorobami, seniorům a dalším rizikovým skupinám. Zvážit by je měli ale i ti, kteří se běžně nenechávají očkovat,“ radí praktický lékař z Přerova Ludvík Koudelka. Podle něj je na aplikaci vakcíny proti sezonní chřipce ještě čas, a to zhruba do října.

„Epidemiologové tvrdí, že rozhodne až druhá vlna prasečí chřipky, a teprve ta ukáže, jestli má populace dostatek protilátek,“ řekl Koudelka. Očkování proti sezonní chřipce může být pro oslabené jedince účinnou ochranou. „Nový virus H1N1 je jen zmutovaným virem toho, na který je náš organismus zvyklý,“ poznamenal.

Očkování doporučují i pediatři. Rozcházejí se však v názoru na to, od kterého věku dítěte je vhodné očkovat.

„Provádíme aplikaci vakcíny až u školáků, u menších dětí totiž není dostatečně testována účinnost,“ řekla jedna z přerovských lékařek. Podle nímáočkování efekt.

„Stoprocentně účinné je v kolektivu. Pět naočkovaných dětí může zabránit šíření viru,“ popsala. Jiná dětská lékařka Eva Dobiášová, která máordinaci v Předmostí, zase tvrdí: „Děti je možné očkovat od dvou let, o vakcínu u malých dětí ale dosud nebyl zájem. Ten se většinou odvíjí podle toho, co se objeví v médiích,“ poznamenala. Podle lékárníků jsou vakcíny proti chřipce k mání na podzim, kdy epidemiologové jejich aplikaci doporučují. Očkovat by se nemělo ve chvíli, kdy mezi lidmi vypukne chřipka. Epidemie zpravidla udeří na přelomu ledna a února. ´

Petra Poláková - Uvírová, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?