Oční oddělení nabízí vyšetření pomocí špičkového přístroje

12. 11. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Špičkový diagnostický přístroj, Heidelberský retinální tomograf, je od minulého týdne k dispozici na očním oddělení Nemocnice s poliklinikou v Klatovech. Jaké má výhody? Informuje primář oddělení Martin Kacerovský...


Klatovy -

Na glaukom je třeba zaútočit co nejdřív

„Jde o jeden z nejmodernějších přístrojů sloužících k diagnostice glaukomu, zeleného zákalu,“ vysvětluje primář a upozorňuje na zákeřnost tohoto častého onemocnění: v mnoha případech vede ke ztrátě zorného pole nebo dokonce ke slepotě. Destruktivní změny způsobené zeleným zákalem jsou nevratné; lze je pouze zastavit.

„Proto velmi záleží na co nejvčasnější a nejpřesnější diagnostice. Pomocí Heidelberského retinálního tomografu jsme toto onemocnění schopni diagnostikovat maximálně objektivně a především velice brzy. Dosavadní metody nám to zatím neumožnily,“ říká Kacerovský.

Heidelberskému tomografu stačí jen deset procent

Nový tomograf pracuje na bázi laserového paprsku. Zrakový nerv a stupeň jeho poškození dokáže vyšetřit s velmi vysokou citlivostí, takže případné změny na něm odhalí už při desetiprocentním úbytku nervových vláken. Doposud užívané diagnostické přístroje to umožnily až při padesátiprocentním úbytku.

Vyšetření Heidelberským retinálním tomografem se pacienti nemusejí ani v nejmenším obávat. Je neinvazivní, nebolestivé, nezatěžující a vyžaduje pouze několikavteřinový soustředěný pohled do kamery přístroje. Vše se obejde i bez kapání do očí.

„Vyšetření může být pro pacienty i atraktivní, protože pokud budou mít zájem, lékaři jim na monitoru počítače jejich nález ukážou a všechno jim vysvětlí. Výsledek je výborně graficky upravený a do značné míry srozumitelný i laikovi,“ konstatuje přednosta oddělení.

Další výhodou nového tomografu je jeho dokonalá paměť. Uloží si do ní každého vyšetřeného člověka a při dalším vyšetření se zaměří na naprosto stejnou oblast zrakového nervu. Srovnání výsledků je tedy zcela objektivní a subjekt pacienta v něm nehraje žádnou roli. O diagnóze případného glaukomu se tedy lékaři mohou vyjádřit velmi přesně.

Vyšetření nezabrání skoro nic

Pomocí Heidelberského retinálního tomografu lze na rozdíl od jiných přístrojů vyšetřit v podstatě každého pacienta. Překážkou nejsou dioptrické vady, implantovaná nitrooční čočka, dříve prodělané oční operace ani šedý zákal, pokud není vysloveně přezrálý.

„Výjimku představují pouze silně zkalená optická média, například v případě silného krvácení do sklivce,“ upozorňuje primář.

Heidelberský retinální tomograf byl vědci oceněn jako Zlatý standard v diagnostice glaukomu. O jeho kvalitě svědčí i fakt, že se mu podařilo prosadit i na americkém trhu, který je pro Evropu tradičně těžce přístupný.

Tvůrci přístroje neustávají v práci

Vyšetření na novém tomografu lze doporučit nejen každému nemocnému se zeleným zákalem, ale jako prevenci i všem ostatním. Nově nabízené možnosti by měli využít také ti, v jejichž rodinách se onemocnění glaukomem objevilo, či pacienti s nespecifickými očními potížemi.

„Zájemci se mohou individuálně objednávat na našem oddělení,“ vyzývá lékař.

Zároveň připomíná, že heidelberští vědci nepřestávají pracovat na dalším zdokonalování svého tomografu.

„Nemusíme se tedy bát toho, že za několik let zestárne. Časem se jen bude zlepšovat a obohacovat jeho software,“ dodává Martin Kacerovský.

IVANA HARANTOVÁ, Klatovský deník, 12.11.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?