Oční škola v třebíčské nemocnici v červenci končí

3. 6. 2010 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Po zhruba 60 letech skončí oční škola v Třebíči, jež je součástí ortoptického oddělení tamní nemocnice. Ambulance a škola s lůžkovou částí léčí tupozrakost a šilhání dětí z prvních až čtvrtých tříd základních škol. Zdravotní pojišťovna přestala platit hospitalizaci dětí. Ambulanční provoz zůstane zachován.


Informovala o tom Mladá fronta Dnes (MfD).

„Oční škola a lůžková část budou zrušeny k 1. červenci, ambulance zůstane,“ potvrdil ředitel nemocnice Leoš Dostál s tím, že provoz je ztrátový. Roční ztráta na platbách od pojišťovny je 300.000 korun, dalších 400.000 korun tratí nemocnice na provozu a mzdách. Škola není přímo v nemocnici, je odloučeným pracovištěm na sídlišti Horka-Domky.

Podle ředitele krajské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiřího Kořínka nejde o klasickou hospitalizaci, ale ubytování hotelového typu pro děti, které nemohou do oční školy denně docházet. „Proto od ledna neplatíme pobyt dětí, plně ale hradíme veškerou zdravotní péči,“ uvedl Kořínek.

Podle Dostála se nemocnice pokusí najít možnost obnovit školu v jiné formě. Škola slouží malým pacientům s oční vadou nejen z Vysočiny, ale i z jiných krajů. Právě pro mimotřebíčské děti, které pobývaly na oddělení od pondělí do pátku, bude zrušení školy problémem, uvádí list.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?