Octový screeningový test znamená naději pro rozvojový svět

17. 6. 2013 7:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Jednoduchý screeningový test využívající ocet pomohl v rámci studie provedené ve skupině 150 tisíc indických žen snížit úmrtí na cervikální karcinom o 31 %.


Pokud by se tento test stal součástí screeningu rakoviny děložního čípku, znamenalo by to každoročně prevenci 22 tisíc úmrtí na toto onemocnění v Indii a 75 tisíc v rozvojovém světě.

Uvedli to autoři studie z bombajské Tata Memorial Hospital na konferenci Americké společnosti klinické onkologie (ASCO) v Chicagu. „31procentní snížení úmrtnosti na rakovinu děložního čípku se dá jistě považovat za signifikantní,“ prohlásil vedoucí studie dr. Surendra Shastri.

Logistické i finanční problémy

Cervikální karcinom stojí nejčastěji za úmrtími v důsledku onkologických onemocnění u indických žen a často i v dalších chudých regionech světa. „Nízkonákladové screeningové programy jsou proto v Indii nesmírně důležité,“ potvrzuje dr. Kathleen Schmelerová z Texaské univerzity.

Podle Surendry Shastriho v současnosti v zemi žádné screeningové programy neprobíhají, především proto, že PAP test, který je běžný v rozvinutých státech, naráží v Indii na logistické a hlavně finanční problémy. „Doufáme, že naše výsledky budou mít na snížení výskytu cervikálního karcinomu ve světě skutečný dopad,“ uvedl.

Do studie bylo zařazeno na 150 tisíc žen ve věku 35–64 let bez předchozího onkologického onemocnění ze 20 slumů v okolí města Bombaj. Kvůli případným sociálním bariérám a předsudkům, jež s sebou screening stále často nese, se vědci nejprve pro podporu programu obrátili na politiky, místní představitele, ale také náboženské vůdce. K provedení testu (tedy aplikaci octa a vyhodnocení výsledků) pak vyškolili místní ženy s určitým dosaženým stupněm vzdělání.

Plány do budoucna

Účastnice byly randomizovány do dvou skupin – první z nich podstoupila vzdělávací program zaměřený na základní informace o cervikálním karcinomu, jeho rozpoznání a příznaky, druhá byla zařazena do screeningového programu, v jehož rámci celkem 4x podstoupily vyšetření, při němž jim byl na děložní čípek aplikován ocet. Případné prekancerózní buňky se během několika minut zbarvily doběla a byly viditelné pouhým okem.

Všechny ženy měly garantovánu bezplatnou léčbu, pokud by se u nich rakovina potvrdila. U účastnic zařazených ve screeningovém programu došlo k 31% snížení úmrtnosti v důsledku cervikálního karcinomu ve srovnání se skupinou v programu vzdělávacím. Na základě výsledků této studie indická vláda plánuje začít s popsaným screeningový programem v rámci celé země.

Stát Maháráštra, kde studie probíhala, již začal se vzděláváním zdravotnických pracovníků a hodlá v brzké budoucnosti se screeningem začít u všech žen ve věku 35–64 let, včetně těch, jež byly ve studii zařazeny do vzdělávacího programu, a nepodstoupily tedy test s octem. Obdobné studie v současnosti probíhají i v jiných rozvojových zemích, například Salvadoru nebo Brazílii.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?