Od poloviny ledna v Sokolově není stomatologická pohotovost

24. 1. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Co zubaře vedlo k rozhodnutí nesloužit mimo pracovní dobu? Jak k tomu přijdou pacienti? O těchto i dalších otázkách si s námi povídal člen stomatologické komory a sokolovský zubař MUDr. Josef Houska...


V čem tedy vězí, že v době mimo ordinační hodiny se nedočkáme ošetření v Sokolově, ale musíme jezdit do Karlových Varů?

Celý problém je v zákonodárství. Již na jaře v roce 1998 vznikla provizorní úprava, která praví, že stát nebude hradit pohotovosti nestátním zařízením. Měla platit jen do konce roku, než bude celá složitá situace vyřešena. Provizorium však platí dodnes. Ale změnily se k tomu ještě další zákony a tím se situace kolem pohotovostí vyhrotila. Do této doby totiž okresní úřad kompenzoval lékařům v nestátních ordinacích příplatky za služby. Změnami ve státní správě přišly okresy o možnosti lékařům pomáhat a město zájem nemá. Prakticky to tedy znamená, že by stomatologové museli pracovat zadarmo, protože by jim odsloužené hodiny nikdo neuhradil.

A co pacienti?

Řekl bych, že na tom budou lépe, pokud vědí, kde určitě najdou zubaře, než aby s bolavým zubem běhali po Sokolově a hledali otevřenou ordinaci. Pohotovost využije v průměru asi patnáct lidí denně. Tak deset procent jsou opravdu akutní případy, jednotlivci jsou regulérní kontroly a většina těch, kdo přijdou, jsou zanedbané případy. Často totiž lidé přijdou, až když je jim nejhůř. Kdyby však pacienti dodržovali to, co se praví v zákoně, totiž, že jsou povinni dbát o své zdraví, byla by vytíženost pohotovostí minimální.

Jak akutní bolesti zubů zabránit?

Stačí pravidelně chodit na preventivní kontroly a dodržovat známé zásady v péči o chrup. Zrušení pohotovostí snad také přiměje lidi chodit k zubaři včas. Dnes se už nemusí nikdo bát, vždyť máme k dispozici účinná anestetika a moderní techniku, což bolestivost zákroků minimalizuje.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?