Od škrábanců po krvácení z nosu. 5 nejčastějších dětských zranění a jak si s nimi poradit

2. 7. 2019 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Pokud jste rodič, určitě to dobře znáte. Na pár vteřin se otočíte a pokojem se rozezní dětský pláč. Děti bývají do svých činností tak zabraní, že si rizika různých pádů, popálenin či škrábanců vůbec neuvědomují. O to víc je jejich následky pak zaskočí. To by ale neměl být váš případ. Víte, jaká zranění dětem hrozí nejčastěji a jak si s nimi poradit?

1. Odřeniny, škrábance a říznutí

Začněme hned od toho nejčastějšího zranění. Malé děti bývají velkými dobrodruhy. Lezou po stromech, prolézají hustým roštím a šplhají do prudkých skalnatých kopců. Ty následovně sjíždějí po zadku. V horším případě válejí sudy. Domů se pak vracejí s odřenými koleny, škrábanci na kůži a zadřeným pískem v krvácejících ranách. Na vás pak je, abyste se s tím vším poprali. Tušíte jak?

zran-C4-9Bn-C3-AD-3-300x200-orig

Pokud rána krvácí, je na postiženém místě třeba přidržet čistou a suchou látku. Až se krvácení zastaví, je nutné zkontrolovat, zda se v ráně nenacházejí nějaké nečistoty v podobě již zmíněného štěrku, písku či bláta, a pokud ano, je potřeba je odstranit a ránu umýt. K tomu poslouží klasické mýdlo v kombinaci s dezinfekčním roztokem. Následně zranění překryjte kouskem sterilní gázy a přelepte náplastí.

Má vaše dítě alergii na včelí píchnutí?

Poraněné místo se doporučuje následující dny potírat hojivou mastí. Nezapomínejte také na pravidelnou výměnu obvazů.  Lékaře vyhledejte v případě, že rána začne hnisat nebo tkáň v jejím okolí oteče. Může se jednat o příznaky probíhající infekce. Odborníka vyhledejte i v případě, že se vám nedaří zastavit krvácení. V případě masivního krvácení volejte neodkladně rychlou záchrannou službu.

2. Popáleniny

Vylitý čaj, horká kamna nebo rozžhavená pánev na sporáku. Opařit se dítě může mnoha způsoby, a ačkoli si vyšší stupně popálení žádají lékařskou péči, první pomoc je velmi často na rodičích. Jak na ni?

V první řadě dostaňte dítě do koupelny a popáleninu chlaďte studenou vodou. Ke stejnému účelu můžete použít i studený obklad nebo pytlík ledu (či mraženou zeleninu) obalený v čisté látce. Postižené místo chlaďte tak dlouho, dokud bolest nezačne ustupovat. Poté ránu překryjte sterilním obvazem. Netlačte na ránu a o nic ji netřete.

zran-C4-9Bn-C3-AD-2-300x200-orig

Odolejte tendenci propíchávat vzniklé puchýřky, pokud jsou popáleniny drobného rázu, můžete na ně aplikovat léčivou mast, jakou je třeba Bepanthen Plus. Ránu kontrolujte, a pokud se objeví příznaky infekce (otok, zarudnutí, hnis), navštivte lékaře.

V momentě, kdy dítě utrpělo popáleniny většího rozsahu nebo se vyskytují na obličeji či pohlavních orgánech, se postupuje trochu jinak. V těchto případech je vždy nutné zavolat záchranou službu. Pokud má malý pacient ke kůži přiškvařenou část oděvu, neodtrhávejte ji! Záchranou službu je nutné volat i v případě, že se menší popáleniny vyskytují na více než 10 % tělesné plochy.

3. Krvácení z nosu

Krvácení z nosu může běžně způsobit úder do hlavy, poranění nosní sliznice i cizí předmět v nose. (Jeho případnou přítomnost je nutné zjistit.) Dítě, které z nosu krvácí, posaďte do vzpřímené polohy s mírně předkloněnou hlavou. Nikdy ji nezaklánějte. Je nutné nechat krev volně odtékat, ne ji zadržovat.

zran-C4-9Bn-C3-AD-1-300x200-orig

Abyste krvácení rychleji zastavili, přiložte dítěti na zátylek studený obklad. Ten můžete rovněž přiložit i ke kořenu nosu. Udržujte potomka ve stínu a v klidu. Pokud krvácení nepřestane ani po deseti minutách, volejte záchranou službu. Učiňte tak okamžitě i v případě, že je krvácení masivní.

4. Zadřená tříska či střep

Manipulaci se dřevem nebo rozbitým sklem může dítěti způsobit nepříjemnosti v podobě zadřené třísky nebo střepu pod kůži. Oba tyto předměty musí být pečlivě odstraněny. K jejich vyjmutí vám poslouží pinzeta, jehla či malé kleštičky. Všechny tyto předměty ale musí být před použitím řádně vydezinfikovány, a to buď dezinfekčním prostředkem, nebo lihem.

zran-C4-9Bn-C3-AD-4-300x211-orig

Poté, co předmět z kůže vyjmete, ranku vydezinfikujte a přelepte náplastí. Jako v předchozích případech, pokud se rána nehojí a naopak je zarudlá, oteklá a nachází se uvnitř ní hnis, navštivte lékaře. Toho vyhledejte i v případě, že si nejste jistí, že jste předmět vyndali celý.

5. Bodnutí či kousnutí hmyzu

Hlavně v létě je bodnutí či kousnutí hmyzem velmi časté. Pro děti navíc může být velmi traumatizující. Nehledě na to, že se nebude jednat o nic vážného, dítě bude vyděšené a bude pravděpodobně plakat. Snažte se ho proto nejdříve uklidnit. Až poté ho začněte ošetřovat. Postižené místo ochlaďte studeným obkladem nebo ledem a potřete zklidňujícím gelem. Vhodný je třeba Fenistil, octanový gel nebo tea tree olej. Podle babiček je dobré sáhnout také po plátku cibule či tamponu namočeného do octa.

zran-C4-9Bn-C3-AD-5-300x200-orig

V případě, že je dítě bodnuto do jazyka, krku či úst, přestává být situace banální. Hrozí totiž otok, který by mohl ucpat dýchací cesty. Malého pacienta co nejdříve dopravte k lékaři, po cestě může cucat led nebo pít studenou vodu, a tím rozvíjející se otok zmenšovat. Lékaře neodkladně navštivte i v případě, začnou-li se u dítěte projevovat příznaky alergické reakce, které nastanou zhruba 15 minut po bodnutí. Jedná se o potíže s dýcháním, kožní projevy, zrychlený tep, pokles krevního tlaku, nevolnost a mdloby.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?