Od začátku roku přibylo v Česku 44 HIV pozitivních lidí

30. 4. 2010 8:02
přidejte názor
Autor: Redakce
V březnu přibylo v České republice 20 HIV pozitivních lidí, od začátku roku se jedná celkem už o 44 nových případů nákazy. Za celý loňský rok testy potvrdily infekci 157 lidem, což byl největší nárůst od poloviny 80. let, kdy se začal virus HIV v ČR testovat.


Celkem už se v zemi virem HIV nakazilo 1388 lidí, z toho u 299 onemocnění AIDS propuklo a 158 lidí na tuto nemoc zemřelo. ČTK to sdělil ředitel Domu světla a tajemník České společnosti AIDS pomoc Miroslav Hlavatý.

Nejvíce HIV pozitivních připadá na Prahu. V hlavním městě odborníci zaznamenali od počátku testování už 666 případů nákazy, tedy skoro polovinu všech onemocnění v zemi.

Smutný žebříček rekordů pokračuje Středočeským a Jihomoravským krajem, kde se HIV infekce projevila u 132, respektive 121 lidí. Naopak nejméně se onemocnění objevuje v Pardubickém kraji a na Vysočině. V obou krajích testy od roku 1986 prokázaly nákazu u 16 lidí.

HIV pozitivních mužů je v Česku 1111, žen 277. Více než polovina lidí se nakazila homosexuálními nebo bisexuálními pohlavními styky, více než 30 procent heterosexuálně. Pět procent HIV pozitivních jsou narkomani, kteří k aplikaci drog užívají injekce.

Další téměř dvě procenta lidí s virem HIV v krvi tvoří injekční uživatelé drog, kteří jsou zároveň homosexuální nebo bisexuální.

Asi procento lidí se nakazilo transfúzemi a krevními preparáty. Zbytek jsou nezjištěné příčiny, případně přenos z matky na dítě.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?