Odboráři dnes začnou dolaďovat detaily stávky

23. 11. 2010 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Členové nejsilnějšího odborového svazu v zemi - ČMKOS dnes začnou v Praze sněmovat. A dvoudenní debata nejspíš bude bouřlivá. Především - odboráři chtějí doladit detaily celodenní stávky, kterou kvůli vládním zásahům do platů ve státní sféře naplánovali na 8. prosince.


Centrální stávku odborářů ve státní a veřejné správě v hlavním městě mají doprovodit stávková shromáždění v každém

krajském městě a protesty se možná rozšíří až na okresní úroveň.

Hasiči a policisté budou proti poklesu peněz na platy demonstrovat ve středu 15. prosince.

Naštvanost odborářů navíc stoupá. Rozhořčeni jsou hlavně postupem ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09 . A to přípravou v podstatě technické novely zákona o veřejném zdravotním pojištění.

„Je to tak. ČMKOS už kvůli tomu požádal o svolání mimořádné tripartity. Ta je svolána na tento pátek,“ potvrzuje mluvčí odborové centrály Jana Kašparová.

Odboráři jsou přesvědčeni, že pokud návrh této novely projde, může se úplně změnit systém financování zdravotnictví. Změna jednoho z paragrafů podle nich otevírá cestu k nucené spoluúčasti pacientů na úhradě léčebných úkonů.

„A pak už zbývá jen otázka, v jaké výši. Zda si na ošetření a operace připlatíme tolik, aby byl alespoň vykryt desetimiliardový defi- cit ve zdravotním pojištění,“ vysvětluje předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil.

Odbory se ale budou radit o celkové strategii postupu proti reformám, které v sociální a pracovní oblasti chystá Nečasova vláda. „V současné době se začínají otevírat některé záležitosti jako zdravotnictví nebo důchody. My chceme na tyto věci upozornit,“ uvedl Zavadil.

Mluvit se ale bude také o ekonomických záležitostech, experti ČMKOS mimo jiné předloží například svůj výhled inflace na příští rok. O něm jednali i s centrálními bankéři, jejich odhad inflace se v podstatě shoduje. Odboráři proto nebudou pro příští rok vydávat pro kolektivní vyjednávání centrální doporučerní o růstu platů, nechají to na podnicích.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?