Odboráři nesouhlasí s propadem platů

30. 8. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ať už bude o rok posunuta účinnost zavedení 16třídního platového systému pro státní zaměstnance nebo ne, jejich platy by měly v příštím roce vzrůst minimálně o sedm procent. Novinářům to ve čtvrtek řekl šéf ČMKOS Milan Štěch...


Štěch: odměny zaměstnanců státu musí vzrůst alespoň o 7 procent

Ať už bude o rok posunuta účinnost zavedení 16třídního platového systému pro státní zaměstnance nebo ne, jejich platy by měly v příštím roce vzrůst minimálně o sedm procent. Novinářům to ve čtvrtek řekl šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Milan Štěch.

„Myslím si, že i pro svazy rozpočtových a příspěvkových organizací (ROPO) není přijatelné nižší číslo než sedm procent, protože takový asi se očekává vývoj platů v podnikatelské sféře,“ uvedl Štěch. Pro Právo pak dodal, že by „bylo výborné“, kdyby se odborové svazy ROPO nakonec dohodly s vládou na vyšším než sedmiprocentním růstu. „Pokud by to však bylo méně než sedm procent, pak půjde o kompromis, který už podle mého názoru není dobrý,“ zdůraznil Štěch. Podle něj totiž odboráři v žádném případě nemohou souhlasit s tím, aby došlo v rozpočtové a příspěvkové sféře k propadu platů proti předpokládanému vývoji mezd v podnikatelské sféře. „Domníváme se, že rozevření nůžek, které dnes je asi 13 procent v neprospěch zaměstnanců státu, už je příliš velké,“ konstatoval Štěch. Zavedení 16třídní tarifní stupnice mělo provázet i 13procentní zvýšení platů. Po povodních přichází ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach s minimalistickým návrhem, zvýšit platy jen o inflaci, tedy něco kolem tří procent.

Jedná se zatím jen o tarifech

Nicméně dodal, že odborové svazy s ministry zatím stále jednají o tom, zda se má od ledna zavést 16třídní tarifní systém nebo o rok odložit. „Domníváme se, že vláda by svůj záměr odložit jeho realizaci měla znovu zvážit. Protože, pokud to chce skutečně učinit, tak rok od roku bude mít podle nás pozici těžší a těžší. Samozřejmě jsme ochotni diskutovat, protože víme, že aby přechod na 16třídní systém byl zvládnut profesionálně, je na to potřeba minimálně 13,5 miliardy korun. A je nám jasné, že ty se v současné době v rozpočtu hledají hůř, než tomu bylo před čtrnácti dny,“ uvedl předseda ČMKOS. Další kolo jednání odborů s ministry financí a práce a sociálních věcí se uskuteční dnes. Podle Štěcha by však bylo správné, aby se řešily platy ústavních činitelů. „Podle nás by měly být minimálně zmrazeny,“ prohlásil. Zopakoval, že zátěž povodní se musí co nejrovnoměrněji rozložit na všechny občany. „O nátlakových akcích konfederace v současné době podle svého předsedy neuvažuje. „Ale co víme, co bude za půl roku,“ nechal si otevřeny všechny možnosti odborový předák.

Lékařské odbory proti ročnímu odsunutí

Lékařské odbory nesouhlasí se záměrem vlády odložit platnost rozšíření tarifní tabulky a tak ušetřit asi deset miliard ze státního rozpočtu, které by se použily na odstraňování škod způsobených povodněmi. „Zásadně nesouhlasíme. Neshledáváme na straně zaměstnanců veřejného sektoru žádnou vinu za vznik katastrofálních záplav,“ sdělil Právu ve čtvrtek Milan Kubek, předseda Lékařského odborového klubu - Svaz českých lékařů (LOKSČL). „Odstraňování následků živelné pohromy musí být záležitostí všech obyvatel ČR. Stát nemůže trestat lidi, kteří pro něj pracují,“ řekl Kubek s tím, že LOK-SČL souhlasí se zavedením povodňové daně, kterou by platili všichni občané. „Řešit následky povodní pouze na úkor jedné skupiny občanů by bylo nesystémové,“ uvedl Kubek. Dodal, že ze strany ČSSD by v pořadí již druhé oddálení rozšíření tarifní tabulky bylo fatální politickou chybou. „Jednalo by se o plivnutí do tváře učitelům, zdravotníkům a státním zaměstnancům, kteří dali ČSSD ve volbách svoji důvěru.“ Stejný názor jako lékaři má iodborová centrála, jejíž jsou členy, Asociace samostatných odborů. Předseda Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Jiří Schlanger uvedl, že svaz chápe, že když jsou povodně, nebude celá suma peněz k zabezpečení rozšíření tarifní tabulky. „Jsme ochotni vyjednávat o tom, že nebude 16 tříd, ale jen za podmínky, že bude jasně řečeno, kdy bude rozšířená tarifní tabulka zavedena,“ uvedl Schlanger. „Nedovolíme, aby částka určená na zvýšení se sebrala celá. Chceme, aby zůstalo tolik peněz na zvýšení platů zdravotníků v příštím roce, jako bude v průmyslové sféře,“ dodal Schlanger. Ministryně zdravotnictví Marie Součková pro Právo týž den uvedla, že je předčasné hovořit o kolik se platy zvýší. „Jedná se. K určitému navýšení platů rozhodně dojde. Věřím, že lékaři a zdravotní sestry tíživou situaci po povodních chápou,“ řekla Součková.

Hana Kadečková, Václav Pergl, Právo, 30.8.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?