Odboráři vyhlásili stávkovou pohotovost

12. 11. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Na včerejším setkání předsedů Lékařského odborového klubu – Svazu českých lékařů byla vyhlášena stávková pohotovost kvůli nekončící krizi ve zdravotnictví. Proč byla ale vyhlášena v okamžiku, kdy se koalice usnesla, že nemocnicím vyhradí 3,4 miliardy?


Na včerejším setkání předsedů Lékařského odborového klubu – Svazu českých lékařů byla vyhlášena stávková pohotovost kvůli nekončící krizi ve zdravotnictví.

Zástupci LOK – SČL na pondělní schůzce informovali premiéra Vladimíra Špidlu o tom, že ministryně Součková ztratila podporu zdravotníků a není podle LOKSČL schopná prosadit nezbytné reformní kroky, které zdravotnictví v dané chvíli nutně potřebuje.

Na dotaz odborářů, zda premiér ministryni odvolá, se jim dostalo záporné odpovědi. Podle předsedy LOK –SČL Milana Kubka její odvolání není důvodem ke stávce: „Vyhlásit stávku za odvolání ministryně LOK v této chvíli necítíme, protože její neschopnost všeobecně známá.“

Premiér odborářům přislíbil nejen osobní účast při řešení problémů ve zdravotnictví, ale i to, že zdravotníci budou spadat do 16ti třídní platové tabulky.

Stávka i přes vstřícný krok?

Stávková pohotovost je přípravou na stávku a zároveň posledním varováním. Proč byla ale vyhlášena v okamžiku, kdy se koalice usnesla, že nemocnicím vyhradí 3,4 miliardy? Podle Kubka jde o první krok, následná řešení zatím ale nejsou jasně stanovená.

„Stále se prohlubuje rozpor mezi příjmy zdravotnictví a kvalitou a rozsahem péče. Nevidíme politickou vůli tento zásadní problém řešit. Zdravotníci odmítají nadále sponzorovat špatný systém financování a tím prodlužovat jeho agónii. Je třeba přijmou zásadní politické rozhodnutí, jaké zdravotnictví chceme,“ dodává.

Ke stávce přejdou lékaři LOK – SČL ve chvíli, kdy neuvidí snahu systémové nedostatky řešit.

„Maximum čeho jsme ve stávce schopni, je víkendový provoz v nemocnicích. Existují určité morální imperativy, které nelze překročit a sebeneschopnější politik nedonutí lékaře, aby odešel od svého pacienta,“ tvrdí M. Kubek a doplňuje, že lékaři by si ve stávce prodloužili vánoční svátky a poskytovali by pouze akutní péči.

Zatím stávkují pouze lékaři v nemocnicích na Vysočině , ale obdobné protesty připravují také lékaři z nemocnic v Prostějově, Karlových Varech, Přerově, Jindřichově Hradci, Rychnově nad Kněžnou, Zlíně, Strakonicích, fakultní Thomayerově nemocnici a Štenberku.

(klu), www.Zdravi.Euro.cz, 12.11. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?