Odboráři z Uherského Hradiště nesmějí do práce

22. 2. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Masivní stahování výpovědí se stále jednomu místu vyhýbá: Uherskému Hradišti. Ředitel nejenže stále odmítá přijmout lékaře s výpovědí zpět, ale navíc zakázal dvěma lékařům vůbec se na pracovišti pohybovat.


Vedle Fakultní nemocnice Královské Vinohrady je Nemocnice Uherské Hradiště zřejmě nejsledovanější zařízení v zemi. Její ředitel Antonín Karásek již dříve odmítl vzít zpět lékaře ve výpovědní lhůtě, včera navíc dvěma odborářům zakázal vstup na pracoviště.

Pro šéfa místních odborů Petra Vysloužila z radiologického oddělení a vedoucího lékaře ARO Jana Uhýrka prý nemá žádnou činnost. Ostatní lékaři budou pracovat normálně do 28. února a pak se musí v nemocnici o zaměstnání ucházet jako noví žadatelé.

Důvod? Překážky v práci

Proč přesně lékaři do práce nesmějí, není zcela jasné. Obdrželi jen informaci, že „…z důvodu překážky v práci na straně zaměstnavatele s účinností od 21.2.2011 do 28.2.2011 vám nebude přidělována práce a bude vám po tuto dobu vyplácena náhrada mzdy.“

Bližší vysvětlení se jim, ani médiím nedostalo. Vysloužil i Uhýrek to považují za nekorektní a absolutně v rozporu s dohodou mezi ministrem zdravotnictví a odbory.

Podle nich se jedná o pomstu a pokus zastrašit ty, kteří se minulý týden zastali kolegů ve výpovědi a odmítli sloužit přesčasy navíc. Ale i těch, kteří prohlašovali, že se nevrátí, dokud bude Karásek sedět v ředitelské pozici.

Kubek: Obyčejná lidská pomsta

Podobně jako regionální odboráři zareagoval na akci prezident České lékařské komory Milan Kubek. „Za nemocnici odpovídá zřizovatel a když se její vedení rozhodne ji personálně zdevastovat, pak by z toho měl zřizovatel vyvodit následky,“ uvedl Kubek pro Zdraví.Euro.cz.

Stejný názor sdílí i šéf akce Děkujeme, odcházíme Martin Engel, který sám o místo přišel. „To je skandální vyvrcholení sil, které si nepřejí centrální dohodu a snaží se zničit výsledek memoranda. Ředitel Karásek se chová po celou dobu neurvale a jeho pondělní výstup je kuriózní. Jeho jednání nemá v rámci republiky obdoby. Použijeme všech prostředků, abychom v nemocnici sjednali nápravu,“ uvedl pro Právo předseda LOK-SČL Martin Engel.

Lékaři ve Zlíně své výpovědi stahují

Původně se lékařů z Uherského Hradiště chtěli zastat i kolegové ze Zlína. Prohlašovali, že nevezmou zpět výpovědi, dokud šéf uherskohradišťské nemocnice nezmění své stanovisko.

Solidarita ale příliš dlouho netrvala. Zdravotníci z Nemocnice Tomáše Bati na svém odpoledním jednání odhlasovali, že se všech 120 lékařů vrátí do práce.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?