Odboráři zvažují i podání žaloby na kraj

7. 9. 2010 8:31
přidejte názor
Autor: Redakce
Platy sester ve východních Čechách se pohybují kolem celostátního průměru. Královéhradecký kraj však nyní čelí kritice, že neplní dohodu, kterou v loňském roce s odbory uzavřel.


Pořádné horko začíná být kolem platů zdravotních sester v nemocnicích patřících pod Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje.

Přestože se kraj chlubí, že jejich výše nyní přesahuje skoro o čtyři tisíce průměrnou mzdu v regionu, podle odborářů je situace zkreslená a dohoda, která byla sjednána vloni v srpnu, se nedodržuje. Oproti tomu v Pardubickém kraji vládne „klid zbraní“. Žádná velká revolta odborářů se nekoná. Alespoň zatím.

Kraj - Dohodu stále plníme V Hradci však do hry už vstoupili právníci a na stole se může objevit i žaloba. „Dokumenty jsme předali právním expertům, které chceme požádat, aby nám navrhli případné další kroky. Teprve poté uvidíme, jak budeme postupovat,“ potvrdila Iva Řezníčková z krajské centrály Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče.

Kromě žaloby odbory zvažují i další formy protestu, ať už jde o petici či oslovení zastupitelů kraje. Radní odpovědná za resort zdravotnictví Jana Třešňáková však toto odmítá. „Problém bude nejspíš ve výkladu dohody. Kraj vývoj mezd ve zdravotnictví sleduje a stojíme si za tím, že dohodu plníme. Již během prvního pololetí letošního roku k určitému navýšení mezd došlo,“ říká.

V čem je tedy kámen úrazu? Podle odborářů kraj přislíbil v roce 2010 snížit propad ve výši platů středního zdravotnického personálu v krajských nemocnicích oproti zdravotníkům státních nemocnic o 25 procent. Odboráři tvrdí, že rozdíl činil ke konci roku 2009 zhruba 4000 korun, a proto by měl kraj letos přidat každému zdravotníkovi zhruba tisíc korun měsíčně. „Navíc při kolektivním vyjednávání bylo přislíbeno navýšení platů k prvnímu červenci, což se ale nestalo,“ doplnila Iva Řezníčková.

Průměrná mzda v Královéhradeckém kraji se za druhé čtvrtletí vyhoupla na bezmála 21 tisíc. V sousedním Pardubickém kraji je mírně nad 20 tisíci. Střední zdravotnický personál, mezi nějž sestry patří, tak má nyní v nemocnicích Královéhradeckého kraje nadprůměrné platy.

Fakultní nemocnice je na tom lépe Avšak například oproti Fakultní nemocnici Hradec Králové si sestry vydělají o zmiňované čtyři tisíce méně. „Průměrná hrubá měsíční mzda za období od ledna do června je 28 536 korun, což je zhruba o tisíc korun více než za stejné období vloni,“ uvedl ekonomický náměstek hradecké fakultní nemocnice Václav Honek. Celorepublikový průměr ve zdravotnictví činil ve druhém čtvrtletí letošního roku 23 710 korun.

„Mzdy zdravotníků na středních postech se propadly v roce 2004 v souvislosti se zřízením akciových společností. Od loňského roku jsme proto sestrám platy navýšili a v současné době jsou na odpovídající úrovni,“ řekl ředitel krajského zdravotnického holdingu Martin Scháněl. V sousedním Pardubickém kraji si musejí sestry vystačit se zhruba 23 tisíci. To je průměrný plat všeobecné sestry a porodní asistentky za rok 2009. V letošním roce by podle krajské radní Markéty Tauberové neměly mzdy klesnout. I tak odboráři žádnou velkou revoltu nechystají. „Nevím o žádném větším či akutním problému, který bychom řešili.

Vloni kraj přidal pracovníkům ve zdravotnických zařízeních, ale i v sociální oblasti pět procent,“ upřesnila radní.

Pardubický krajmápod svou správou pět nemocnic. Platy v nich vzrostly oproti roku 2008 zhruba o tři tisíce korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?