Odborníci pracují na testu, který by odhalil nemoc v krvi člověka

7. 6. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V Institutu klinické a experimentální medicíny vzniká pracoviště, kde by odborníci měli být schopni tuto nemoc po smrti pacienta diagnostikovat ze vzorku mozku. Podle přednosty neurologické kliniky FN Motol Martina Bojara jedno pracoviště Akademie věd ve spolupráci s odborníky v Evropské unii pracuje na vývoji testu, který by dovolil novou variantu CJD diagnostikovat z krve pacienta...


Národní referenční laboratoř v pražské Fakultní Thomayerově nemocnici, která se zaměřuje na lidskou podobu nemoci šílených krav (CJD), bude v plném provozu od 1. července. Zatím vyšetřuje ve spolupráci s laboratoří v Bratislavě ojedinělé případy. „Za tři týdny už nebudeme vozit vzorky na Slovensko. Naše laboratoř bude vybavena přístroji, jako mají ve vyspělých zemích,“ řekl včera náměstek pro léčebnou péči ředitele nemocnice Jiří Skřivánek. Dodal, že asi z dvacítky zatím vyšetřených vzorků nebyl ani jeden pozitivní. V Institutu klinické a experimentální medicíny vzniká pracoviště, kde by odborníci měli být schopni tuto nemoc po smrti pacienta diagnostikovat ze vzorku mozku. Podle přednosty neurologické kliniky FN Motol Martina Bojara jedno pracoviště Akademie věd ve spolupráci s odborníky v Evropské unii pracuje na vývoji testu, který by dovolil novou variantu CJD diagnostikovat z krve pacienta. CJD je způsobována abnormálními formami bílkoviny prionu, které modifikují zdravé priony a vyvolávají infekci šířící se mozkem. Lékaři neumějí tuto nemoc léčit, ale podle výsledků práce odborníků v EU se zdá, že bude možné vyvinout metodu umožňující ochránit lidi, kteří konzumovali maso obsahující škodlivé priony před jejich zmnožením.

Vláda včera také schválila návrh, který řeší nakládání s materiálem, rizikovým z hlediska přenosných spongiformních encefalopatií, kam patří i BSE. Nová pravidla asanace by měla platit od září, kdy nabude účinnosti nová prováděcí vyhláška k veterinárnímu zákonu.

(ika, čtk), Hospodářské noviny, 7.6.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?