Odborníci spolu s Billem Gatesem vyhlásili boj tuberkulóze

16. 2. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Tuberkulóze podlehne každý rok dva až tři milióny lidí na světě. Současná očkovací látka, tvořená oslabenými tuberkulózními baktériemi, se používá už téměř sto let. Američtí výzkumníci se nyní snaží vyvinout novou, účinnější vakcínu. Nadace Billa Gatese chce věnovat na tento projekt 83 milióny dolarů...


Tuberkulóze podlehne každý rok dva až tři milióny lidí na světě. Nevyhýbá se ani vyspělým zemím včetně Česka. Američtí vědci proto nyní přijali program, který má přispět k vytvoření nové a účinnější vakcíny.

Boj proti tuberkulóze oznámila Americká společnost pro povznesení vědy na svém výročním zasedání v Seattlu, tedy ve městě, kde sídlí počítačový gigant Microsoft. Jeho šéf Bill Gates si proto nenechal ujít příležitost a zveřejnil, že jeho nadace věnuje na vytvoření nové vakcíny proti tuberkulóze 83 milióny dolarů.

Současná očkovací látka, tvořená oslabenými tuberkulózními baktériemi, se používá už téměř sto let.

„Je tedy samozřejmé, že přestává být dostatečně účinná,“ řekl HN Jerald Sadoff, ředitel instituce, která bude výzkum nové vakcíny koordinovat. Podle něj by ji lékaři mohli mít k dispozici do deseti let.

Bakteriálního původce tuberkulózy mají v těle asi dvě miliardy lidí, tedy třetina světové populace. V Česku nemoc způsobuje ročně 150 až 200 úmrtí, což je stejné množství, jaké způsobují všechna ostatní infekční onemocnění dohromady.

Richard Klausner, který je v nadaci manželů Gatesových odpovědný za zdravotnický program, zdůraznil, že devadesát procent peněz věnovaných ve světě do lékařského výzkumu je určeno na řešení pouze deseti procent zdravotních problémů.

A to zejména takových, které jsou důležité pro vyspělé země, jež si mohou dovolit nové léky zaplatit.

Klausner proto připomněl, že nadace Gatesových věnovala 750 miliónů dolarů na distribuci už existujících vakcín proti nebezpečným chorobám mezi dětmi v rozvojových zemích.

Dalších 200 miliónů dolarů nadace vyčlenila na vytipování a řešení projektů, jež mohou nejúčinněji zlepšit zdravotní stav obyvatel chudých států. „Své projekty nabídlo přes 10 tisíc vědců z 85 zemí světa,“ řekl Klausner.

Josef Tuček, Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?