Odborníci varují: do deseti let by mohla polovina Evropanů trpět alergií

11. 2. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Odborníci se obávají, že v roce 2015 bude polovina všech obyvatel Evropy trpět alergií. Evropští vědci proto tento týden zahajují dosud největší studii svého druhu, která se zaměří na sledování příčin vzniku alergií...


Informaci přinesla agentura Reuters s odkazem na úterní vydání listu The Guardian.

Vědci budou pracovat na základě hypotézy, že rostoucí počet alergií je dán životním stylem v rozvinutých zemích, kde obyvatelé bydlí ve „sterilních“ domácnostech. Největší počet alergických dětí žije totiž právě v zemích s vysokou životní úrovní.

Podobný názor vyslovili před časem také čeští odborníci. „Špinavé ovzduší se nepodílí na vzniku alergií, v průmyslových oblastech dokonce bývá alergiků méně,“ uvedl pro MF DNES alergolog Ondřej Rybníček z brněnské fakultní nemocnice.

„Žijeme v moc velké čistotě, jíme moc antibiotik, pijeme pasterizované mléko, moc očkujeme. Nic nenutí imunitní systém, aby se sám bránil,“ říká.

Lidé bydlící ve stájích vedle krav bývali odolnější.

Podobné vysvětlení nabízí i Jozef Hoza, přednosta dětské kliniky pražské Všeobecné fakultní nemocnice: „Děti jsou dneska méně odolné i proto, že nechodí v raném věku tolik do kolektivu jako dříve. Sice pak mají méně dětských chorob, ale zároveň nejsou tolik odolné.“

Výzkumu se bude účastnit 25 evropských univerzit a potrvá pět let. Evropská komise má ve čtvrtek oznámit, že na tento průzkum vyčlení shruba 14 milionů euro (470 milionů korun).

ZDROJ:

Allergy Epidemic Could Strike Europe, Paper Reports

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?