Odborník: Doplatky na léky zatěžují nejvíc důchodce na venkově

16. 11. 2006 8:55
přidejte názor
Autor: Redakce
Nejvíce zatěžují doplatky na léky důchodce, zejména ty, kteří žijí na venkově. ČTK to řekl odborník na lékovou politiku Josef Suchopár ze společnosti Infopharm, která vychází z dat Českého statistického úřadu i vlastních průzkumů...


Nejvíce totiž stouply doplatky za léky důchodcům a venkovské lékárny si nemohou dovolit slevy, jež nabízejí lékárny ve velkých městech. Přehled o výši doplatků v jednotlivých lékárnách lékaři nemají, a tak je nemohou pacientům poskytnout. Nezná je ani lékárnická komora.

Suchopár upřesnil, že zaměstnaný člověk dal letos v prvním čtvrtletí měsíčně za léky 153 korun a ve druhém o deset méně, důchodce v prvním čtvrtletí měsíčně 252 korun a ve druhém ještě o deset korun více.

Nárůst doplatků vede podle něj důchodce k tomu, že si kupují méně volně prodejných léků. Ve druhém čtvrtletí historicky poprvé poklesly jejich nákupy volně prodejných léků. „Vysvětlujeme si to tak, že jim docházejí volné peníze, protože doplácejí stále více na léky, a snaží se uspořit tím, že si kupují méně volně prodejných léků,“ shrnul.

Vyhlášky předchozího ministra zdravotnictví Davida Ratha (ČSSD) zvýšily podle Suchopára spoluúčast pacientů o miliardu korun ročně. Ze zhruba 50 miliard vydaných v Česku za léky platí 10 miliard pacienti, z toho pět za volně prodejné léky a pět za doplatky na recept.

Podle prezidenta České lékárnické komory Lubomíra Chudoby jsou na tom lidé na venkově se získáváním léků a doplatky hůř. Velká lékárna má lepší podmínky nákupu kvůli vyššímu obratu a může dát nižší doplatek. Chudoba zpochybnil Rathovy rady občanům, ať chodí do fakultních lékáren, kde jsou léky bez doplatku.

Podle Chudoby ale může dát fakultní lékárna levněji jen drahé přípravky, které nakupuje ve velkém a dostane slevu. Malá lékárna za stejný přípravek dá firmě více, protože ho kupuje jen občas. U běžných léků by ale podle Chudoby žádný rozdíl v doplatcích mezi lékárnami neměl být.

Lékaři informace o doplatcích nemají. Ne že by je nechtěli pacientům dát, ale od pojišťovny se dozvědí jen to, kolik za lék platí. Neznají cenu od výrobce, aby z rozdílu vypočítali doplatek.

„U některých léků informace o doplatku mám, většinou od pacientů a občas i od farmaceutické firmy,“ řekl ČTK praktický lékař Jan Jelínek. Do fakultní lékárny posílá své pacienty pro drahá antirevmatika.

„Z číselníku pojišťoven se doplatek vypočítat nedá, mohu pacientovi jen sdělit, že pojišťovna část hradí a měl by počítat se spoluúčastí,“ řekl ČTK dětský lékař Milan Kudyn. Dodal, že některé lékárny i tyto přípravky dávají bez doplatku, když mají velký obrat.

Dětská lékařka Hana Cabrnochová ČTK řekla, že na léky, jež píše, se doplácejí řádově desítky korun, jen na speciální nosní kapky či kapky na kašel se platí více. „Jestli rodiče vědí, kde koupí levněji, asi se tím řídí,“ uvedla. Blízko ordinace má lékárnu, pro rodiče je výhodné, že je blízko. Při rozdílu pár korun se jim podle Cabrnochové nevyplatí jet s nemocným dítětem autobusem do vzdálenější lékárny, kde ušetří.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?