Jedním z viníků je vysoká spotřeba potravin s přidanými cukry. Vedou sladkosti, cukrářské a pekárenské výrobky a slazené nápoje. Nahradit cukr medem problém neřeší.
Nemoci srdce a cév tak mohou postihnout i lidi, kteří upřednostňují nízkotučnou stravu, pokud chuť dohánějí slazením.
„Neznamená to, že by tuky byly odhalením rizik cukru očištěny a rizikovost nadměrné konzumace tuků s převahou nasycených mastných ztratila význam. Nasycené tuky je třeba i nadále omezovat, ale nesmíme jejich místo v jídelníčku nahrazovat jednoduchými sacharidy a potravinami s vysokým glykemickým indexem,“ řekl Suchánek.
Podle průzkumu Fóra zdravé výživy vnímají lidé cukr negativněji než tuk. Jen pět procent soudí, že tuk je škodlivější, 39 procent má za škodlivější cukr a přes 40 procent tvrdí, že cukr a tuk jsou stejně škodlivé.
Fórum zdravé výživy chce dát vodítko lidem v protilehlých názorech odborníků. Zatímco jedni tvrdí, že na rozvoj aterosklerózy zásadní vliv mají tuky, zejména nasycené mastné kyseliny a transmastné kyseliny, druzí říkají, že i když ve stravě není tuk, mohou se aterosklerotické pláty tvořit v cévách také. Nespotřebovaný cukr se totiž přemění na nitrobřišní tuk a ten spustí prozánětlivé pochody v těle, které vedou k vytvoření aterosklerotických plátů.
Nižší riziko je, pokud se volí tuky zdravé a v odpovídajícím množství, a totéž platí pro cukr. Zároveň platí, pokud se dodávají cukry a zároveň se odčerpávají pohybem, je to pro organismus to nejlepší. V cukrech i tucích je různá kvalita, záleží na životním stylu, aktivitě, celkovém složení stravy během dne a na celkovém energetickém přísunu.
Z tohoto hlediska nemusejí pro lidi být strašákem Vánoce, kdy jsou stoly plné sladkostí. „Cukry jsou rychlým zdrojem energie, a tak pokud mlsání vykompenzujeme pohybovou aktivitou, je to to nejlepší, co můžeme udělat,“ shrnul odborník.