Odborníků na nemoci stáří v Karlovarském kraji je málo

6. 1. 2017 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Pacientů s Alzheimerovou nemocí a dalšími chorobami stáří přibývá. V Karlovarském kraji ale chybějí specialisté zaměření na geriatrii. Je zde několik zařízení, která se o geriatrické pacienty starají.


Jediným zařízením v kraji, které je certifikované Českou alzheimerovskou společnosti, je týdenní stacionář Farní charity Karlovy Vary. O pacienty s alzheimerovou chorobou nebo dalšími tipy stařecké demence se ale starají i další zařízení v kraji, domov pro osoby se zdravotním postižením v Rudné u Nejdku, Kazdův Dvůr ve Skalné, sanatorium Saint Marttel v Karlových Varech a další domovy pro seniory podle svých možností.

„Podle mého názoru je péče o tyto osoby v Ostrově a okolí zajištěná poměrně dobře. Domov pokojného stáří zajišťuje jak 24 hodinovou péči, tak i denní stacionář. Ten mohou využít lidé, kteří se o nemocného seniora jinak starají doma,“ řekl starosta Ostrova Pavel Čekan (ČSSD). Zařízení by se navíc příští rok mělo rozšířit o další lůžka. Jeho pobočka funguje také v Hroznětíně.

Podle vedoucí týdenního stacionáře karlovarské charity Dity Matoušové ale v kraji chybějí specialisté, kteří by se gerontologii věnovali. „Gerontologie v Karlovarském kraji úplně chybí. Pro nás je to škoda. Každý klient má svého lékaře, někdo psychiatra, někdo neurologa. Ale je to roztříštěné,“ uvedla Matoušová.

Přitom včasná diagnostika a odborná péče může výrazně omezit následky a průběh onemocnění. Farní charita kromě týdenního stacionáře, kde klienti zůstávají přes pracovní dny a na víkend se vracejí domů, poskytuje i poradenské služby nebo třeba testy paměti.

„Původně jsem přijímali jen starší pacienty, ale museli jsme limit snížit na 50 let. Alzheimerova choroba se v poslední době vyskytuje u stále mladších lidí,“ konstatovala Matoušová. Ačkoli by stacionář potřeboval rozšířit současnou kapacitu deseti lůžek, neziskové organizaci, jako je farní charita, chybí peníze. Je závislá hlavně na dotacích. Pomáhají tak hlavně sbírky, jako třeba současná Tříkrálová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?