Odbornou úroveň české foniatrie uznali i v Chicago Hope

12. 4. 1999 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

 

Správný profesionál se jak známo pozná i podle toho, že dbá na perfektní stav svého výrobního náčiní. Pro jedince, které foniatrie zařazuje do kategorie hlasový profesionál, je základním pracovním nástrojem hlas. Proto je úvodní dotaz na MUDr. Zuzanu Vel-dovou, primářku nestátního fonia- trického a audiologického pracoviště v Praze 7 (uvést firmu nedovolí regule reklamy), takříkajíc tranzitivní:

ZdN: Pečujete o hvězdnou galaxii herců, operních pěvců, zpěváků. Jsou tito lidé profíky i kázní a pečlivostí v opatrování svého zlata v hrdlech?

Z. Veldová: V naprosté většině jsou. Mohu dokonce s klidným svědomím konstatovat, že čím větší hvězda, tím poctivější dodržovatel zásad hlasové hygieny.

Problémy obvykle nastanou v okamžiku, kdy v rámci terapie musím předepsat hlasový klid. Známí umělci bývají většinou vedle angažmá zapleteni do sítě dalších povinností smluv a úvazků a představa, že by něco z toho nesplnili, je pro ně děsivá. Tito lidé jsou pod velkým psychickým tlakem - přeobsadit či dokonce zrušit představení, přerušit natáčení a podobně, to vše je v této branži malér. Někdy lze najít kompromis, někdy se ale onomu maléru vyhnout nelze. Stalo se například, že jsem si při činohře v herecké šatně zřídila improvizovanou miniordinaci a představite



  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?