Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR vyhlásil stávkovou pohotovost

2. 11. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Výkonná rada OSZSP ČR vyhlásila na svém dnešním jednání stávkovou pohotovost a vyzvala odborové organizace k petičním akcím za zachování původních dohod s vládou...


Výkonná rada Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR (OSZSP ČR) vyhlásila na svém dnešním jednání stávkovou pohotovost. Redakci Zdraví.Euro.cz ro sdělila tisková mluvší OSZSP ČR Marie Klírová. Bližší podrobnosti sdělí vedení svazu na tiskové konferenci v pondělí 5. listopadu.

Výkonná rada OSZSP ČR vyzvala odborové organizace k petičním akcím, v nichž bude požadováno zachování původních dohod s vládou, zejména zachování dojednaného objemu mzdových prostředků na rok 2002, a legislativní zakotvení kolektivního vyjednávání ve veřejném sektoru. K peticím vyzve i ostatní odborové svazy sdružující zaměstnance veřejného sektoru.

Rada se také rozhodla oslovit mezinárodní odborová sdružení a informovat je o tom, že česká vláda ve druhém návrhu rozpočtu porušila uzavřené dohody.

Předseda OSZSP ČR Jiří Schlanger se spolu s dalšími představiteli odborových svazů sdružujících pracovníky veřejného sektoru v úterý 6. listopadu zúčastní mimořádného jednání předsednictva tripartity a mimořádného jednání s místopředsedou vlády Vladimírem Špidlou.

OSZSP ČR sdružuje více než 65 tisíc zdravotních sester, lékařů a dalších pracovníků nemocnic, hygienických stanic, zdravotnické záchranné služby a dalších zdravotnických organizací a pracovníky domovů důchodců, ústavů sociální péče a dalších organizací působících v sociálním sektoru.

Svaz je také členem Internacionály veřejných služeb (PSI - 524 odborových svazů ze 141 zemí , celkem 20 miliónů členů) a Evropské federace svazů veřejných služeb (EPSU, 180 evropských odborových svazů, 10 miliónů členů, předseda OSZSP ČR Jiří Schlanger je členem řídícího výboru EPSU, výkonného výboru EPSU a stálého výboru EPSU pro zdravotnictví). Nepřímo, prostřednictvím ČMKOS, je svaz členem Evropské odborové konfederace (65 národních odborových centrál a 14 evropských odvětvových federací, 59 miliónů členů) a Mezinárodní konfederace odborových svazů (215 národních odborových centrál, 125 miliónů členů).

mka, Zdraví.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?