Odbory čeká střet. Radikálové chtějí v protestu pokračovat

15. 2. 2011 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékařský odborový klub není před celostátním sjezdem jednotný. Smířlivější křídlo chce protesty ukončit, radikálnější nesouhlasí.


Anesteziolog Štěpán Bejvančický se na zítřejší den moc netěší. Pojede totiž na celostátní sjezd Lékařského odborového klubu (LOK) a ví, že to nebude zrovna klidné jednání.

Zástupci jednotlivých nemocnic tam totiž musí rozhodnout o tom, jestli na znění dohody, kterou včera předložil ministr zdravotnictví Leoš Heger, kývnou, nebo ne.

On sám bude mluvit za ty, kteří podali výpovědi ve Fakultní nemocnici v Plzni. Z referenda, které si mezi sedmdesáti kolegy udělal, mu ale nic určitého nevyšlo.

„Názor na to, jestli stáhnout výpovědi, nebo v akci Děkujeme, odcházíme pokračovat, je padesát na padesát,“ popisuje. Až tedy zítra v Praze dojde na hlasování, tak bude muset zvedat ruku hlavně podle sebe - bude pro dohodu.

„Myslím, že v takových situacích, jako je tahle, jde vždycky o kompromis, jinak to nejde,“ říká. Sám však ví, že smířlivý postoj není mezi zástupci LOK většinový. „Problém bude s platy, radikálnější křídlo tam převažovalo už minule,“ popisuje.

Předseda Martin Engel tak před sebou má nelehký úkol - musí vymyslet mechanismus, kterým odbory dojdou k výslednému stanovisku. „Myslím, že pouhou převahou hlasů to nepůjde, je to závažná věc a někteří z nás se nemohou stát rukojmím radikálnějšího křídla,“ uvažuje anesteziolog Bejvančický, který sám výpověď nedal, protože nechtěl být na svém oddělení jediný.

Engel má však s předloženou dohodou sám trochu problém. „Shoda se nám hledala lépe pro rok 2013 než pro letošek a navíc dohodu nechce stvrdit premiér, což jsme žádali od začátku,“ řekl včera HN.

Michal Hašek, předseda Asociace krajů, si však ze včerejšího jednání odnesl to, že k dohodě dojde.

„Na dnešek jsem odvolal plánované zasedání bezpečnostní rady Jihomoravského kraje,“ oznámil po schůzce.

Lékaři, kteří si večer vyměňovali názory na internetu, však tvrdili, že odbory nesmí „kapitulovat“. „Ministrovi držíme nůž na krku, vydržme prvních pár březnových dní a dosáhneme, čeho chceme,“ hecovali se někteří z nich na Facebooku. Přesvědčit o opaku se je ale chystá Milan Kubek, prezident České lékařské komory. Ten až dosud vystupoval stejně nekompromisně jako odbory, nad nynějšími návrhy ministra ale otáčí. Lékaři by podle něj zítra měli na dohodu přistoupit.

Celý článek si můžete přečíst na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?