Odbory: Do stávky se přímo nebo jinak zapojilo přes 300.000 lidí

22. 4. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Do včerejší stávky se podle odborářů přímo zapojilo nebo ji jinak podpořilo více než 300.000 lidí. Včera to řekla mluvčí 15 odborových svazů veřejné správy a služeb Alena Vondrová. "Počet stále není uzavřen...


PRAHA - Do včerejší stávky se podle odborářů přímo zapojilo nebo ji jinak podpořilo více než 300.000 lidí. Včera to řekla mluvčí 15 odborových svazů veřejné správy a služeb Alena Vondrová. Upřesnila tak počet protestujících. Podle dopoledních odborářských odhadů totiž nesouhlas s rozhodnutím vlády dát státním zaměstnancům místo poloviny jen desetinu 13. platu vyjádřilo o 100.000 lidí méně.

Vondrová upřesnila, že se zatím do včerejšího protestu nějakým způsobem zapojily dvě třetiny státních zaměstnanců. Plat od státu totiž dostává 450.000 lidí ze 750.000 pracovníků veřejného sektoru. Zbytek má mzdu z veřejných rozpočtů. „Počet stále není uzavřen,“ zdůraznila mluvčí. Lidé, kterým nedovoluje stávkovat zákon nebo náplň jejich práce, podle ní ještě zasílají petice.

Podle premiéra Vladimíra Špidly vláda rozhoduje komplexně v rámci celkové reformy veřejných financí. „To je i hledisko, podle kterého budeme rozhodovat (o platech),“ uvedl včera Špidla v Karlových Varech, kde vláda zasedala.

Zda dnešní protest jednání o platech ovlivní, nedokázal zatím odhadnout ministr práce Zdeněk Škromach. O 14. platech se podle něj začne vyjednávat zřejmě v polovině června. „Rozumný kompromis je možný,“ řekl ministr. Soudí, že odbory počty stávkujících trochu nadsadily, podle něj se k akci připojilo asi 100.000 až 200.000 státních zaměstnanců.

Vládní tým začal s předáky debatovat již i o příjmech v roce 2005 a 2006. Navrhuje 13. a 14. platy rozpustit do běžných 12 mezd. Podle ministra práce Bohuslava Sobotky se dialog vlády s odbory bude točit kolem částky, která by měla být rozpuštěna. „Zda to budou prostředky, které byly v letošním rozpočtu, nebo vyšší. Odbory chtějí jako vždy více, my můžeme souhlasit pouze s částkou, na kterou máme v rozpočtovém výhledu pro příští dva až tři roky prostředky,“ řekl dnes Sobotka.

Do hodinové stávky se zapojila například více než polovina základních a středních škol, kterých je v Česku kolem 5700. Do 09:00 zůstalo zavřených přes 2000 zařízení. Do dalších asi 1000 škol se žáci dostali, výuka začala ale později. Pedagogové první hodinu děti hlídali, ale neučili, řekl předseda školských odborů František Dobšík. Účast škol je tedy zhruba stejná jako při poslední stávce učitelů loni 1. září. V Česku je téměř 13.000 mateřských, základních, středních a vyšších odborných škol a školských zařízení.

Podle Dobšíka byly aktivnější školy v regionech, pražská účast byla slabší. Mnozí školští pracovníci v hlavním městě totiž považovali hodinovou stávku za neúčinnou a vyzývali k vícedenní protestní akci. Stejné hlasy se ozývaly například i z jižní Moravy. Po důraznějších krocích volají podle šéfa zdravotnických odborů Jiřího Schlangra i někteří zdravotníci.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?