Odbory dohlédnou na zvyšování platů i boj proti korupci

22. 4. 2011 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Odbory budou dohlížet na plnění memoranda, kterým se stát zavázal ke zvýšení platů nemocničních lékařů. Přispějí k boji proti korupci v nemocnicích a budou se podílet na práci na zdravotnické reformě. Dohodl se na tom dnes ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) s předsedou Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK-SČL) Martinem Engelem.


„Ministerstvo slíbilo, že vyjedná se dvěma oborovými pojišťovnami, které nechtějí posílat peníze na zvýšení platů lékařů, aby je posílaly,“ řekl ČTK Engel. Aktuálně sice většina nemocnic peníze od pojišťoven nemá, Všeobecná zdravotní pojišťovna je podle potvrzení ředitelů už ale začala do nemocnic posílat. Engel věří, že když zaplatí největší pojišťovna, ostatní se přidají.

S ministrem se dnes také dohodl, že nemocnice nebudou propouštět lékaře a sestry z pracovišť, kde se budou rušit akutní lůžka, případně měnit na lůžka následné a dlouhodobé péče. „Ta zkratka, když se lůžko zruší, musí odejít i personál, je lichá, my musíme mít personál postaven na přesčasy a také práce u lůžka není jedinou náplní,“ řekl odborový předák.

Odbory se podle něj chtějí více zapojit do boje proti korupci v nemocnicích. Ministr vyhlásil počátkem roku protikorupční strategii, odbory mu dodají náměty na její prohloubení. Právě boj proti korupci v nemocnicích je podle Engela důvodem, proč nemůže přijmout místo rentgenologa v žádné nemocnici.

Z vinohradské nemocnice dal v protestní odborové akci Děkujeme, odcházíme výpověď a na své místo se po skončení akce vrátit nemohl, protože už bylo obsazené. Engel si chce najít místo na některé z pražských poliklinik. Prý tak nebude mít svázané ruce, když bude chtít poukázat na korupci v některé z nemocnic. „Nechci být zaměstnanec někoho, kdo mi bude určovat, o čem smím mluvit,“ vysvětlil.

Engel se dnes s Hegerem také dohodl, že se budou scházet pravidelně zhruba každé tři týdny a budou probírat aktuální problémy resortu i postup reformy. „Byl bych rád, aby se memorandum plnilo v tom smyslu, že jsme důležité připomínkové místo, ne že bychom se dozvídali ty věci, když jsou už všude projednané - to pan ministr slíbil, že se zlepší,“ dodal Engel.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?