Odbory: Kraje by mohly ohrozit nemocnice, pacienty i zdravotníky

20. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče se obává, že kraje převedou nemocnice z příspěvkových organizací na obchodní společnosti nebo veřejně prospěšné společnosti a ohrozí tak kvalitu zdravotní péče i zaměstnance...


PRAHA - Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče se obává, že kraje převedou nemocnice z příspěvkových organizací na obchodní společnosti nebo veřejně prospěšné společnosti a ohrozí tak kvalitu zdravotní péče a její dostupnost i zaměstnance zdravotnických zařízení. Podle odborářů by se v těchto společnostech mohly zhoršit platové a pracovní podmínky zaměstnanců. ČTK to sdělila mluvčí svazu Marie Klírová.

Předseda Asociace krajů Evžen Tošenovský v pátek novinářům řekl, že nemocnice by se měly začít chovat jako podnik, jako obchodní společnost, která má svá pravidla. Současný stav, kdy nemocnice je majetkem kraje a zároveň je příspěvkovou organizací, která kraj nějak spravuje, je podle jeho názoru příliš neurčitý.

Odboráři poukazují na to, že platy lékařů, sester i dalších zaměstnanců jsou ve zdravotnických zařízeních, která jsou příspěvkovými organizacemi, až o desítky procent vyšší než mzdy v nemocnicích, které vlastní akciové společnosti, společnosti s ručením omezeným, případně veřejně prospěšné společnosti.

Pokud by nemocnice byly zprivatizované, nespadaly by do přímé působnosti krajských zastupitelstev, protože by je řídily orgány obchodních a veřejně prospěšných společností. Kraje by se tak zbavily zodpovědnosti za jejich hospodaření, včetně dluhů.

Společnosti budou podle odborářů uplatňovat jiné zájmy, než zájmy kraje a jeho občanů. Odboráři se obávají, že noví majitelé by nemocnice mohli vytunelovat.

Klírová uvedla, že kraje pravděpodobně ani netuší, co všechno mohou svým záměrem zrušit příspěvkové organizace způsobit. Přechod práv a povinností mezi stávajícím a novým subjektem včetně pracovně právních vztahů je podle odborů právně nevyřešený. Mimo jiné by takový krok měl vést k tomu, že by všichni zaměstnanci měli dostat výpověď a odstupné a zaměstnavatel by měl uzavírat nové pracovní smlouvy.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?