Odbory nesouhlasí s návrhem reformy nemocenského pojištění

11. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Reforma nemocenského pojištění, kterou připravuje ministerstvo práce a sociálních věcí, je zásadně špatná, tvrdí odbory. Ministerstvo by se mělo podle odborů soustředit na zlepšení systému kontroly...


PRAHA - Odbory mají vážné výhrady k navrhované reformě nemocenského pojištění, kterou připravuje ministerstvo práce a sociálních věcí.

Reforma je podle nich pojata zcela špatně a ministerstvo se mělo nejprve zaměřit na omezení zneužívání nemocenských dávek. Řekl to předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch.

Odbory chtějí větší zainteresovanost lékaře

Ministerstvo by se mělo podle Štěcha nejprve soustředit na zlepšení systému kontroly, více zainteresovat lékaře na omezení neschopenek a analyzovat, které nemoci se nejvíce podílejí na prodlužování doby nemocenské neschopnosti.

Zaměstnavatelé budou podle mluvčího Svazu průmyslu a dopravy Otakara Štajfa na tripartitě požadovat vyšší vazbu nemocenských dávek na příjem pojištěnce.

Mizivá ekonomická motivace pacientů i zdravotníků

Současný systém nemocenského pojištění nemá dostatečné motivační páky. Dávky jsou relativně vysoké pro lidi s nízkými příjmy a nízké pro lidi s vyššími příjmy.


Současný stav nahrává neodůvodněným pracovním neschopnostem. Zneužívají ho i někteří zdravotníci, kteří se snaží vyhovět klientům.

Současný stav nahrává neodůvodněným pracovním neschopnostem. Zneužívají ho i zdravotníci, kteří se snaží vyhovět klientům, a tím si je udržet.

Ministerstvo připravuje návrh zákona o nemocenském pojištění, který by měl změnit výpočet dávek.

Za první dva dny nemoci by pracovník neměl nárok na nemocenskou vůbec.

Dávky v prvních třech týdnech by měli hradit zaměstnavatelé. Ti požadují analýzu ekonomických dopadů, které by takové opatření na ně mělo.

Připravovaný zákon by měl omezit také okruh zdravotních zařízení oprávněných rozhodovat o pracovní neschopnosti.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?