Odbory nesouhlasí s odsunutím platové úpravy

31. 10. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Z druhého návrhu státního rozpočtu pro příští rok vyplývá, že na zvýšení platu pracovníků rozpočtových a příspěvkových organizací dojde až v dubnu 2002...


Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR (OSZSP ČR) nesouhlasí s vládním zásahem do dohodnuté výše mzdových prostředků určených pro zaměstnance rozpočtové a příspěvkové sféry (ROPO). Zdraví.Euro.cz to včera sdělil předseda OSZSP ČR Jiří Schlanger.

Podle něj totiž z druhého návrhu státního rozpočtu pro příští rok vyplývá, že zvýšení platu pracovníků rozpočtových a příspěvkových organizací (tedy lékařů, zdravotních sester, učitelů a dalších zaměstnanců státu), se nebude konat v lednu, ale až v dubnu příštího roku. Přitom původně plánované lednové zvýšení platů již bylo kompromisním výsledkem jednání mezi zástupci vlády a odborových svazů ROPO. Toto jednání se konalo poté, co se vládě nepodařilo splnit její záměr rozšířit od 1.1. 2001 v rozpočtové a příspěvkové sféře dosavadních 12 platových tarifů na 16, což mělo umožnit lépe finančně ocenit především kvalifikované pracovníky.

Novou verzí rozpočtu navrhované odsunutí platové úpravy na 1. 4. 2002 a snížení dohodnuté výše prostředků na platy na rok 2002 považuje OSZSP ČR za neseriozní jenání a za porušení sociálního dialogu, neboť vláda o tom se sociálními partnery vůbec nejednala.

Jak sdělil J. Schlanger, Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ihned zahájil jednání s ostatními svazy ROPO - kolegy z Českomoravské konfederace odborových svazů, kteří se společně účastní platových vyjednávání s vládou. Zároveň vyzval k poradě o dalším postupu v této situaci další odborové subjekty působící ve zdravotnictví, tedy Lékařský odborový klub - Svaz českých lékařů a Profesní odborovou unii zdravotnických pracovníků Čech, Moravy a Slezska.

mka, Zdraví.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?