Odbory si nemohou být jisté, že platy v nemocnicích porostou

25. 11. 2011 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Po jednání zdravotnické tripartity si odbory nemohou být jisté tím, že od ledna stoupnou platy v nemocnicích o 6,25 procenta, jak to ministr Leoš Heger (TOP 09) slíbil, případně že navýšení zůstane celý rok. Ministerstvo má čtyři varianty úhradové vyhlášky, při třetí a čtvrté nebudou mít nemocnice od pojišťoven na navýšení peníze. Šéf lékařských odborů Martin Engel počká na vydání vyhlášky. Jasno podle něj bude až při lednové výplatě v únoru.


„Kdyby situace byla ve variantě druhé nejhorší a nejhorší, tak tam určitě prostor pro navýšení vyhláškou vytvářet asi těžko už umíme. Pak to zůstává na nemocnicích, zda jsou schopny v rámci daných parametrů prostor pro navýšení vytvořit,“ řekl ČTK ekonomický náměstek Petr Nosek.

„Informace jsou každý den jiné, nemůžu teď kvalifikovaně mluvit o něčem, co se do konce roku ještě patnáctkrát změní,“ reagoval Engel. Ujistil, že i kdyby to vypadalo od ledna z hlediska lékařů a sester na nejhorší variantu, Vánoce ještě pacienti prožijí v klidu. Přitvrzení akcí, které by ministrovi připomněly jeho platové sliby, nebude podle Engela dřív než po Novém roce.

Odboráři uspořádají 7. prosince před ministerstvem mítink, týž den bude porada předsedů lékařských odborů. Vyhodnotí výsledky měsíční připomínkové kampaně „Zůstáváme, splňte sliby“ a dohodnou se na dalším postupu. „Lidi dostanou první výplatu 15. února za leden, kdy uvidí, jestli je tam 6,25 procenta, tři procenta nebo nic, pak se rozhodneme,“ dodal.

Pro letošní rok byly sliby memoranda splněny, lékařům v nemocnicích stouply příjmy z 50.000 na 60.000 korun měsíčně. Plnění pro příští rok je ohroženo - odbory ustavily krizový štáb Zdravotnickou trojku, jsou v ní lékařské a zdravotnické odbory a unie zdravotníků, dohromady 48.000 členů.

Právník Asociace českých a moravských nemocnic Stanislav Fiala uvedl, že fakultní nemocnice, které jsou na tom ekonomicky lépe, možná na růst platů příští rok mít budou, menším nemocnicím to ale způsobí zásadní obtíže.

Viceprezident Svazu zdravotních pojišťoven Vladimír Kothera potvrdil, že pojišťovny na variantu pro lékaře nejpříznivější prostředky nemají. „Vidíme to někde mezi variantou dvě a tři, čili někde na úrovni okolo nulového nárůstu výběru pojistného a nezaměstnanosti mezi deseti a 12 procenty, což znamená, že nemůžeme počítat příští rok s navýšením úhrad,“ řekl. Dodal, že pojišťovny nejsou od toho, aby platily zdravotníkům platy. „Máme platit péči a budeme dělat vše pro to, abychom zajistili péči v rozsahu stejném jako letos,“ shrnul.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?