Odbory v Dobřanech zpochybňují spontánnost podpory bývalému řediteli

22. 6. 2016 18:50
přidejte názor
Autor: Redakce

Podpora odvolanému řediteli Psychiatrické nemocnice v Dobřanech Vladislavu Žižkovi byla podle prohlášení předsedy místních odborů Milana Synka připravena managementem nemocnice a nebyla spontánní akcí zaměstnanců.




Zástupci odborů nemocnice v Dobřanech rozeslali médiím svou reakci na otevřený dopis zaměstnanců, jenž vyjadřoval podporu řediteli Žižkovi, který byl ministrem před rokem odvolán. Důvodem jeho odvolání byla možnost, že jeho zařízení mohlo pochybit v případě propuštění bývalého pacienta, který tři měsíce na to zavraždil mladou knihovnici v Horní Bříze. Zaměstnanci dopis poslali přímo ministrovi.

Výtky odborů

Pochybení ředitele Žižky se nakonec neprokázalo, přesto nemocnici stále vede dočasně jmenovaná ředitelka Jarmila Hráchová. Odborům se nelíbí, že otevřený dopis odešel z nemocnice bez vědomí odborové organizace. Podle dopisu vyjadřovalo podporu bývalému řediteli 722 z 1202 zaměstnanců. Odbory ve svém prohlášení upozorňují, že podle jejich informací byl „způsob získávání podpisů pod otevřený dopis přinejmenším hrubě nestandardní“. Podle odborů navíc Psy chiatrická nemocnice v Dobřanech jako zaměstnavatel porušila základní práva zaměstnanců, když poskytla autorům otevřeného dopisu informace o tom, kdo z podepsaných je v odborech organizován.

Výběrové řízení vypsáno

Ministerstvo letos vypsalo výběrové řízení na nového ředitele a proběhlo první kolo. Bývalý ředitel Žižka se do konkurzu přihlásil. Ministerstvo zatím neinformovalo o tom, kteří tři kandidáti postoupili do druhého kola. Odbory nyní vyzývají k co nejrychlejšímu řešení a jmenování nového ředitele, aby se vyostřená situace v nemocnici uklidnila.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?