Odbory v neratovické nemocnici vyhlásily stávkovou pohotovost

11. 5. 2010 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
V neratovické městské nemocnici Almeda platí už pátý den stávková pohotovost. Tamní odborová organizace ji vyhlásila na protest proti záměru vedení nemocnice, které chce zaměstnancům snížit osobní ohodnocení.


A to kvůli finančním problémům. Podle informací Deníku by měl každý zaměstnanec přijít o tisíc korun.

Zástupce odborového výboru, lékař David Bauman se k případu zatím odmítl vyjádřit. „Je to interní problém, s vedením nemocnice vyjednáváme,“ uvedl Bauman s tím, že spory se v žádném případě nedotknou pacientů.

„Není to stávka, je to stávková pohotovost,“ dodal lékař. Ředitelka nemocnice Ivana Danešová potvrdila, že je nemocnice ve ztrátě.

„Finanční výsledky za rok 2009 byly horší než očekávané. V prvních měsících letošního roku je chod nemocnice ztrátový, což znamená, že náklady jsou neustále vyšší než příjmy,“ uvedla Danešová.

Nemocnice tyto výsledky vysvětluje snížením úhradových částek od zdravotních pojišťoven a významným navýšením počtu zaměstnanců a mezd od roku 2009. Právě proto chce nemocnice začít šetřit na platech personálu.

„I když management postupuje podle nejvyšších etických standardů a přísných směrnic, uvědomujeme si, že podobná rozhodnutí mohou přirozeně způsobovat vážné znepokojení a emocionální reakce,“ konstatovala Danešová.

Jak spory mezi odbory a vedením nemocnice dopadnou, je otázkou. Mělnický deník se problematikou bude nadále zabývat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?