Odbory žádají zvýšit platy ve zdravotnictví i sociální péči

17. 8. 2011 11:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotnické odbory trvají na růstu platů všem pracovníkům ve zdravotnictví v příštím roce o deset procent. Stejné navýšení požadují i pro pracovníky sociálních služeb. Novinářům to dnes řekla předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková.


Vláda slíbila právě před půl rokem podpisem memoranda na závěr protestní odborové akce Děkujeme, odcházíme nárůst platů lékařům a další zdravotníkům v příštím roce o desetinu. Letos dostávají lékaři podle memoranda navíc 5000 až 8000 korun.

Zdravotní pojišťovny už daly vědět, že příští rok zaplatí za léčení o pět procent méně než letos. Odbory se obávají, že nemocnice na zvýšení platů tedy nebudou mít. Hrozí podle nich sociální nepokoje. O platech chtějí jednat na zářijové tripartitě s vládou a zaměstnavateli.

„Vzhledem k tomu, že pro letošní rok byli řešeni pouze lékaři v oblasti memoranda a pro příští rok je tam příslib navýšení platů lékařům o deset procent, tak my deset procent pro personál ve zdravotnictví požadujeme jako nepodkročitelné minimum,“ uvedla předsedkyně.

Pokud zdravotní pojišťovny sníží úhrady o pět procent, v reálu to podle Žitníkové bude pro nemocnice a další zařízení znamenat pokles příjmů téměř o 13 procent vzhledem třeba k nárůstu DPH. Za té situace by nebylo podle předsedkyně možné sliby vlády plnit.

„Jsme na začátku vyjednávání, chceme teď na kritickou situaci upozornit a nebudeme zatím členy vyzývat k účasti na demonstraci. Chceme s vládou vyjednávat,“ řekla Žitníková. Na doporučení svazu budou odboráři v nemocnicích požadovat, aby desetiprocentní navýšení platů bylo zakotveno v kolektivních smlouvách.

Místopředsedkyně svazu Ivana Břeňková doplnila, že v sociálních službách je situace ještě horší. Odborový svaz má petici k odměňování zaměstnanců v sociálních službách. Žádá v ní, aby zaměstnanci byli placeni podle tarifních tabulek, kterými se řídí odměňování zdravotníků.

Letos sociální služby dostaly zhruba o desetinu nižší dotace od státu a kraje to dorovnaly ze svých rozpočtů, proto platy neklesly. Pro příští rok by podle odborů měla jít do sociální sféry na platy dotace státu osm a půl miliardy, aby přidáno o deset procent dostali také tito pracovníci.

Svaz dlouhodobě požaduje, aby odměňování tarifními platy bylo v obou resortech ve státních zařízeních i soukromých společnostech. Nyní se akciové společnosti a privátní zařízení státními platovými tabulkami neřídí. Mzdy například u sester v akciových společnostech jsou tím pádem až o 4000 korun v průměru nižší než mzdy ve státních zařízeních.

Peníze na zvýšení platů lze podle odborářů získat přesměrováním části daně z tabáku do zdravotnictví. Nyní stát vybere ročně na daních za tabák 44 miliard, dalších zhruba 16 miliard zaplatí kuřáci na DPH. Ministerstvo zdravotnictví o dani z tabáku také uvažuje, peníze chce získat i zrušením nadbytečných akutních lůžek v nemocnicích a změnami v pojišťovenském systému.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?