Odcházejí lékaři, končí i ředitel

3. 2. 2011 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Potápějící se loď opouští jako poslední kapitán. V případě nemocnice v Klatovech to ale není úplně pravda.


V prosinci tu dalo v souvislosti s protestní akcí Děkujeme, odcházíme výpověď jedenačtyřicet lékařů. Během ledna si tři své rozhodnutí rozmysleli a výpověď stáhli.

Poslední lednový týden byl ale zlomový i pro ředitele nemocnice Jiřího Vlčka. Zbilancoval své dvouapůlleté působení v Klatovské nemocnici a na svou funkci rezignoval.

„Vedl jsem nemocnici ve stavu, v jakém je. Navíc se k tomu přidala na konci roku akce Děkujeme, odcházíme a také problémy s výplatou přesčasů a služeb. Dalším důvodem je i můj zdravotní stav,“ řekl odstupující ředitel.

Jen vyhrožování

Z Klatovské nemocnice se rozhodla odejít polovina lékařů. Na některých odděleních je situace kritická. Například z dvanácti chirurgů plánuje odejít jedenáct včetně primáře. Výpověď podali i všichni čtyři neurologové. Z ARO plánuje odejít pět ze sedmi lékařů. Na gynekologii šest z osmi, na dětském pět ze šesti. Také internu chce opusti polovina z nynějších osmi doktorů.

Na druhou stranu jsou ale oddělení, kterých se výpovědi netýkají vůbec nebo jen minimálně. Například z osmi lékařů na ortopedii chtějí zůstat všichni. Také sedmička lékařů z rentgenu zůstává kompletní. Žádnou výpověď nepodali lékaři z ORL a psychiatrie. Jeden lékař chce odejít z plicního oddělení, dva z očního.

Nátlakovou akci Děkujeme, odcházíme neuznává ani Jan Humplík. Z ortopedie, kam nastoupil v roce 1981, neodejde.

„Myslím, že na svou kariéru jsem se dost nadřel. Také nerad vyhrožuji tím, co nechci splnit. A tím mám na mysli odchod lékařů do zahraničí,“ vysvětluje Humplík.

S mnohými požadavky odcházejících lékařů ale souhlasí. „Například finanční ohodnocení doktorů je nízké. S požadovaným jeden a půl až trojnásobkem platu souhlasím. Ale jsem proti nátlaku a výhrůžkám,“ dodává lékař.

Méně lůžek

Necelý rok předtím, než nastoupí první pacienti, se má změnit i tvář nové nemocnice. Koordinátor výstavby nemocnice z Krajského úřadu v Plzni Roman Dohnal ale tvrdí, že s nátlakovou akcí Děkujeme, odcházíme to nemá nic společného.

„V dnešní době se razí trend ošetřit pacienta tak, aby na lůžku trávil minimum dní. Mohlo by se stát, že na jednom oddělení budou lůžka prázdná, na jiném nebude pacienty kam dát. Proto chceme počet lůžek upravit tak, aby nebyla ztrátová,“ vysvětluje Dohnal.

Nemocnice, jejíž náklady přesahují miliardu korun, bude hotová letos v létě. Do konce roku se bude vybavovat novými přístroji. A na začátku příštího roku přivítá první pacienty.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?