Odcházejí sestry na Západ?

14. 1. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Problém odchodu zdravotních sester za lepším výdělkem do evropských zemí není nic nového. Letos by však mohl narůst poté, co Německo legalizovalo práci domácích ošetřovatelek...


Východní Čechy - Zajímali jsme se, jaká je situace ve zdravotnických zařízeních.

V pardubické nemocnici trvale chybí čtyřicet až padesát kvalifikovaných zdravotních sester. „V Evropské unii mají zdravotní sestry prestižní postavení a v jeho důsledku jsou i náležitě finančně ohodnoceny,“ uvedl ředitel Nemocnice Pardubice Jan Feřtek. Jejich odchod do západních zemí předpokládá zejména u mladších ročníků, které jsou dobře jazykově vybaveny.

Problémy se zdravotními sestrami zaznamenává také vrchlabská Horská nemocnice Krkonoše s.r.o. „Je to dáno tím, že jejich platy jsou pod celostátním průměrem, a dále, že pojišťovny neplatí v takové výši, aby to umožnilo skutečně dobré ohodnocení zdravotních sester. Na druhé straně, nebojím se, že by sestry odcházely do ciziny. Ty, které v cizině mohou dělat, už tam dávno jsou,“ míní ředitel nemocnice Vladimír Dryml.

Spolupráce se školou

Svitavy mají výhodu v tom, že ve městě působí Střední zdravotnická škola. Zdejší nemocnice je výukovým odborným pracovištěm. „Máme tedy se školou těsný kontakt, což vytváří příznivé podmínky pro nabízení volných míst střednímu zdravotnímu personálu,“ říká ředitel nemocnice Pavel Havíř.

Miluše Kopecká, náměstek ředitele ústecké nemocnice pro ošetřovatelskou péči, uvedla, že momentálně v Ústí nad Orlicí nedostatek zdravotních sester nepociťují: „Stav se ovšem může poměrně rychle změnit, je dost mladých sester, které určitě plánují rodičovství, takže stav bude za čas třeba jiný. Ale neodcházejí do ciziny za penězi, tento problém u nás neznáme.“

Všechny se vrátily

V královéhradecké Fakultní nemocnici pracuje na 1600 zdravotních sester, což je podle ředitele Leoše Hegera v současné době poměrně vyrovnaný stav. Možností pracovat v zahraničních nemocnicích a zdravotnických zařízeních využilo zatím asi deset sester, které se však opět vrátily. Naopak je na různých klinikách a odděleních zaměstnáno na 50 slovenských zdravotnic, s nimiž zde mají velmi dobré zkušenosti. Na jaře však asi nastane mírná krize a sester bude nedostatek. Odchodem třeba na mateřskou dovolenou, dlouhodobou pracovní neschopnost z důvodů rizikového těhotenství anebo také změnou bydliště jich každý rok vždy pravidelně stovka ubyde.

V Opočenské nemocniční, a.s., na Rychnovsku přetrvává stálý nedostatek sester. „Pokud si pamatuji, tak od nás dříve odešla do ciziny pouze rehabilitační pracovnice. Chtěla se zdokonalit v jazyku, a proto se stala ,au pair v Anglii,“ reagovala na dotaz hlavní zdravotní sestra Dagmar Svědíková, podle které je nedostatek personálu stálý problém, ale zatím nebylo nutné z těchto důvodů žádné oddělení zavírat. Jednou z možností, jak tuto poptávku pokrýt, jsou i ženy ze Slovenska. Patnáctého ledna by například měla nastoupit porodní asistentka z Martina.

Zpátky po krachu

„Všeobecná nemocnice v Náchodě se nepotýká s nedostatkem zdravotních sester,“ řekla nám ředitelka ošetřovací péče Hana Soldánová s tím, že nyní krátkodobě chybí dvě sestry, ale hlásí se sedm absolventek. Důvodů v této pozitivní skutečnosti vidí Hana Soldánová několik: kvalitní nábory, dobrá péče o zaměstnance a návrat sester do svého oboru po krachu firem, ve kterých pracovaly.

zpr, Hradecké noviny, 12.1.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?