Odchod doktorů: vydírání, nebo zoufalá akce?

19. 1. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři bojují hromadnými výpověďmi nejen za vyšší platy, ale také za úspory ve zdravotnictví, omezení korupce a efektivnější systém.


Poplatky v ordinacích a lékárnách vyhrály sociální demokracii krajské volby před třemi lety. Teď se situace obrací.

Nespokojenost doktorů, která se promítla do akce Děkujeme, odcházíme, dělá nejvíc vrásek právě hejtmanům, kteří všichni kandidovali za ČSSD.

Po 1. březnu, kdy se zhruba 3700 lékařských výpovědí změní v realitu, budou muset manažeři řešit hlavně nedostatek pracovních sil na ARO, odděleních péče o nedonošené děti a neurologických pracovištích.

Odborářská akce se po prvních krůčcích, jimž se vládní politici spíš vysmívali, proměnila v masovou obžalobu systému.

„Kdo nepodporuje požadavky lékařů, podporuje korupci ve zdravotnictví,“ hřímal nedávno prezident České lékařské komory Milan Kubek. Právě on pomalu přesvědčuje veřejnost, že doktorské mzdy jsou důležitým, nikoliv podstatným důvodem jejich protestu.

„Jde o největší proreformní akci za poslední roky, čím víc bude na platy lékařů, tím méně zůstane na různé kšefty a uplácení,“ tvrdí Kubek.

ČLK poukazuje na nákupy předražených přístrojů, budování špičkově vybavených sálů a špatnou lékovou politiku.

Náš exodus, váš exitus

I kritici drsně pojaté kampaně pod heslem Náš exodus, váš exitus uznávají, že doktoři jsou placeni nepoměrně hůř než jejich němečtí či britští kolegové. Není také únosné, aby svých zhruba padesátitisícových platů dosahovali jen za cenu nezákonných přesčasů a několik dní trvajících služeb.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger včera ve veřejné senátní debatě zopakoval, že je na jednání s lékaři připraven, ale že teprve zásadní reforma zdravotnictví přinese kýžené mzdové navýšení. „Každá ušetřená koruna půjde prioritně na platy,“ slíbil dříve.

„Nejjednodušší je lékařům vyhovět,“ řekl včera Kubek.

Postoj uznávaného odborníka zřejmě některé ze signatářů akce přesvědčil. Třeba ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně stáhlo výpověď sedm ze 142 lékařů.

Ovšem i zdravotníci, kteří zůstávají, tlačí na politiky a dávají najevo, že obvinění z vydírání se jich jako stavu velmi dotklo.
Zástupci německých a rakouských klinik už jsou v pohotovosti. V pořadí již druhý pracovní veletrh chystají na květen do Prahy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?