Odchody lékařů jsou jako povodně

15. 12. 2010 8:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Podle ministra Hegera mohou výpovědi lékařů způsobit stav nouze. Odpovědnost má vedení nemocnic, říká ministr financí Kalousek.


Kolem odchodů nemocničních lékařů začíná být živo. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) včera dopoledne připustil, že pokud by odchody lékařů paralyzovaly nemocnice, bude vláda muset přistoupit na zvláštní režim vyjednávání.

„Pod tímto tlakem jim ty platy budeme muset masově zvýšit a použít peníze, které máme například pro přírodní katastrofy,“ řekl Heger. Situaci, kdy by nemocnice kvůli masovému odchodu anesteziologů nebo chirurgů nemohly operovat, přirovnal k povodním nebo zemětřesení.

Kolega mě překvapil

„Jsem přesvědčen, že lékaři v tom počtu, jaký prognózují, neodejdou ani výpovědi nepodají. Ale přece jen se vláda připravuje na to, kdyby k tomu došlo a co se bude dít,“ dodal ministr zdravotnictví.

Premiér Petr Nečas nechtěl včera Hegerovo vyjádření komentovat. „Pan premiér nebude reagovat,“ řekl HN mluvčí vlády Jan Osúch.

Sdílnější byl ministr financí a Hegerův stranický kolega Miroslav Kalousek. „Přiznám se, že mě to vyjádření mírně překvapilo. Protože platy nezbytného personálu jsou v kompetenci managementu zdravotnických zařízení, nikoli vlády,“ řekl HN Kalousek.

Podle něj je velmi nepravděpodobné, že by vláda v krajní situaci nějak zasáhla, jak naznačil Heger. „Myslím, že pan ministr logicky o té situaci nějak přemýšlel nahlas, ale já bych v žádném případě nesnímal odpovědnost z managementu zdravotnických zařízení,“ dodal Kalousek.

Vedení nemocnic však vládě vzkazuje, že by hrozbu výpovědí čtvrtiny nemocničních lékařů měla brát vážně. „Myslím, že ze shora se to stále podceňuje, ale ta hrozba je už faktická,“ řekl lékařský náměstek nemocnice v Hradci Králové Zdeněk Tušl. „Celou dobu se mělo za to, že se pacienti budou moci vozit alespoň do fakultních nemocnic, ale už i odtud lékaři odcházejí také,“ dodal.

Víkendový provoz

Z hradecké nemocnice se chystá odejít 50 až 70 procent lékařů. „Například odchod poloviny anesteziologů výrazně omezí operační plán. Budeme dělat jen akutní zákroky. Třísměnný provoz nebude možný, pojedeme jako o víkendu,“ upozornil Tušl.

Kolik lékařů výpověď skutečně podá, bude zřejmé až koncem měsíce. Jejich seznamy by do advokátní kanceláře měly dorazit dnes. Zatím ale nejde o skutečně podané výpovědi. Ty obdrží vedení nemocnic v týdnu od 27. prosince - uvedl to Martin Engel, předseda Lékařského odborového klubu, který organizuje akci „Děkujeme, odcházíme“.

Celý článek si můžete přečíst na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?