Odchody mohou způsobit katastrofu, ohroženy jsou i nedonošené děti, obává se ministr Heger

24. 1. 2011 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) předloží ve středu vládě návrh možné reakce na hromadný odchod nemocničních lékařů. Oznámil to v nedělní televizní Partii na Primě.


„Pokud se v následujících sedmi deseti dnech nedohodneme s lékaři, bude se muset připravit plán téměř na hranici katastrofy, který péči zajistí. Ve středu předložím konkrétní návrh vládě,“ řekl Heger.
Jeho partner v diskusi, jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD), který je předsedou Asociace krajů, apeloval na ministra, „aby udělal vše pro to, aby se dohoda našla“.

Oznámil, že pokud se přijde s realistickým plánem, „asociace vyzve lékaře, aby výpovědi stáhli“. Hašek dodal, že se to ale udělá v situaci, „kdy bude dohoda i mezi panem ministrem a lékařskými odbory“.
Oba se shodli, že všechny požadavky protestujících nemocničních lékařů nelze od 1. března splnit. Heger oznámil, že v jeho návrzích bude i ten, který by mohl zajistit mírný nárůst platů. „Jde o stovky miliónů korun,“ řekl ministr.

"Necháte inkubátory plné novorozenců?"

Podle Hegra je nejohroženější péče o novorozence. Zejména ty, kteří jsou nedonošení. Zhruba pět z dvanácti center, která se o ně starají a kde pracuje 150 lékařů, by mohlo v důsledku protestu lékařů přestat pracovat. To je ale podle Hegra nepřijatelné.

Podle ministra se lékaři chovají tak, jako by říkali: „Nesplnili jste naše požadavky, jsme naštvaní, tak prostě odejdeme. Tady máte inkubátory plné novorozenců, dělejte si s nimi, co chcete.“

Hašek k tomu dodal, že pokud by odešel jen jediný lékař, tak je zároveň ohroženo sedm až devět pracovníků nemocnic, kteří jsou na něj napojeni. Jde například o zdravotní sestry, sanitáře, ale i další. Proto je podle něj nezbytné učinit všechna opatření, aby lékaři v nemocnicích zůstali.

Hašek odmítl, že lékařům jde pouze o platy. „Chtějí změnit systém zdravotnictví. Za čtyřicet dní může dojít k neposkytování péče. Nerad bych se dožil situace, kdy by byly lidské tragédie,“ řekl.

Sobotka shodu nesdílí

Jestliže Hašek a Heger jsou vzácně zajedno, že nelze všechny požadavky lékařů okamžitě splnit, protože to není ani technicky možné, jiný názor má šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. „Děsí mě, jak liknavě k tomu vláda přistupuje. Je ohrožena péče o nemocné. Není možné, aby vláda vedla silácké řeči a říkala jen - my neustoupíme,“ řekl včera v ČT. Adekvátní reakcí vlády musí být podle něj neodkladné opatření v příštích týdnech.

Heger bude v pondělí večer jednat s Lékařským odborovým klubem a Českou lékařskou komorou. Nespokojení lékaři předpokládají, že jim předloží určitý konkrétní návrh, který by přispěl k tomu, že neodejdou.

Z nemocnic chtějí ze 16 tisíc lékařů k 1. březnu odejít čtyři tisíce. Požadují nástupní plat za základní pracovní dobu ve výši 1,5násobku průměrné mzdy v zemi (tedy 35 tisíc), pro zkušeného trojnásobek (72 tisíc). Dnes lékaři v průměru berou 45 až 50 tisíc, ale se všemi službami a příplatky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?