Odejde mi 70 procent lékařů. Ale chápu je

21. 12. 2010 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Současný šéf jihlavské nemocnice Lukáš Velev už začíná vážně řešit, jak po odchodu 109 ze 150 doktorů zajistí aspoň tu nejzákladnější zdravotní péči pro pacienty z Jihlavy a okolí. Jenže už předem připouští, že se mu to vůbec nemusí povést. "Může se stát, že nebudeme schopni poskytovat ani neodkladnou péči," říká v rozhovoru pro HN Velev.


HN: Vy jste v zajímavé roli. Jste bývalým velmi aktivním členem lékařských odborů, zároveň jste ale nyní ředitelem nemocnice v Jihlavě a budete muset po odchodech lékařů řešit jejich nedostatek. Podporujete protestující lékaře?

Já jsem se s tím vypořádal jednoduše. Kromě toho, že jsem ředitel, jsem také lékař. Víc než 10 let systém financování zdravotnictví v Česku docela otevřeně kritizuji, takže já rozumím, že lékařům po dvaceti letech došla trpělivost se sliby na různé reformy a řekli dost.

HN: Už víte, kolik lékařů dalo výpověď v jihlavské nemocnici?

U nás podalo výpověď 109 ze zhruba 150 lékařů. A to ještě není konečné číslo.

HN: To je přes 70 procent. Takže budete od března léčit se 40 lékaři?

Nejde jen o počet lékařů. Problém je, že výpověď podalo až na jednu výjimku všech 15 anesteziologů. A bez nich nemůžu operovat. Na chirurgii zůstane jeden lékař z dvaceti. Stejně to vypadá na interně. Problém je, že vypadnou klíčové obory, které jsou důležité z pohledu neodkladné péče.

HN: To by ale znamenalo úplný konec akutní péče, pokud nebudete moci operovat…

Může se stát, že nebudeme schopni poskytovat ani neodkladnou péči.

HN: A jak se na to jako ředitel nemocnice chystáte? Vy máte přece zodpovědnost za to, aby ta nemocnice fungovala…

Já mám zodpovědnost do té míry, že pokud mám dostatek lidí a techniky, tak jsem povinen tu péči poskytovat. Ale v okamžiku, kdy ty lidi nemám, tak nemám jak tu péči poskytovat. To znamená, že moje zodpovědnost v této fázi končí a zodpovědnost za to má vláda České republiky a zdravotní pojišťovny.

HN: Jenže nemohl jste i vy jako ředitel udělat víc, aby lékaři ty výpovědi nedávali?

Já ale nemám co udělat proto, aby to ti lékaři nepodepsali. Doktoři za mnou ani nepřišli s tím, že by chtěli přidat. A kdyby přišli, tak bych jim musel říct, že nemám z čeho, protože kvůli systému zdravotnictví ty peníze navíc pro lékaře nemám.

Celý článek si můžete přečíst na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?