Odejdou i přerovští lékaři do ciziny?

29. 10. 2010 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Desítky mladých lékařů vážně uvažují o tom, že odejdou z přerovské nemocnice. Podle zástupců Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů nejsou žádnou výjimkou. K výzvě Děkujeme, odcházíme se připojilo v Česku již šestnáct tisíc lékařů, 3600 z nich své rozhodnutí stvrdilo podpisem.


Lékaři si stěžují zejména na velmi špatné platové podmínky, přesčasy, nedodržování zákoníku práce, ale také na systém vzdělávání, který lékaře nutí pracovat nepřiměřeně dlouhou dobu v jiných oborech, než jaké odpovídají jejich specializaci.

„K našemu prohlášení se připojilo v Česku kolem 16 tisíc lékařů, 3600 ho přímo podepsalo,“ řekl mluvčí akce Jan Sedláček a dodal, že jde o čísla platná ke konci minulého týdne. „Jak objíždíme další nemocnice, přidávají se další,“ doplnil Sedláček. V Olomouckém kraji už černobílé auto, které z jedné strany připomíná sanitku, zatímco z druhé pohřební vůz, navštívilo Fakultní nemocnici v Olomouci a nemocnice Agelu v Prostějově a Přerově. „Ve fakultní nemocnici se k nám připojilo asi dvacet pět procent lékařů, v Prostějově přes padesát procent. V menších okresních nemocnicích je podpora obecně vyšší než ve velkých zařízeních,“ podotkl internista Pavel Vávra, který je jednou z tváří protestní akce. To platí i o přerovské nemocnici.

„V současné době se připojila téměř polovina zdejších lékařů. Problém ve zdravotnictví je jasný: je čím dál méně lékařů, mladí nepřicházejí, nemají motivaci,“ řekl Jiří Hadwiger, předseda lékařského odborového klubu Nemocnice Přerov.

Doktoři si stěžují zejména na nedostatečně ohodnocenou práci, množství přesčasových hodin a to, že zaměstnavatelé obcházejí zákoník práce. Varují také před odchodem lékařů do zahraničí, zejména do Německa. „Podle zákoníku práce můžete odpracovat maximálně osm hodin přesčasů týdně, to je 32 hodin měsíčně. Já sám dělám měsíčně kolem 120 hodin přesčasů a někteří z mých kolegů i dvě stě až dvě stě padesát hodin,“ uvedl Vávra a popsal, jak nemocnice zákoník práce obcházejí: „Špitály dávají dvě smlouvy. Jednu na základní činnost, druhou na ústavní pohotovostní službu.

Takže třeba v půl čtvrté nám skončí práce na jednu smlouvu, a aniž bychom opustili pracoviště, aniž bychom vůbec změnili židli, podle papírů jsme právě začali pracovat a jsme čerství a odpočatí. Ve skutečnosti úroveň pozornosti samozřejmě klesá, po čtyřiadvacetihodinové službě je to podobné, jako kdyby lékař popil alkohol.“ Vávrova slova potvrdili z vlastní zkušenosti i přerovští lékaři, kteří si však z obav před možnými sankcemi nepřáli uvést svá jména. „Vadí mi množství práce a neadekvátní zatížení vzhledem k příjmu. Spočítal jsem si, že mám 102 korun čistého na hodinu, což je stejně, jako má můj známý, který dělá ochranku v supermarketu,“ uvedl jeden z doktorů. „Loni ke konci srpna jsem měl 460 hodin přesčasů. Někteří kolegové mají i 500 hodin. Mám tu rodinu, zázemí, to mě tu drží, jinak bych odešel do zahraničí,“ popsal svoji situaci další lékař.

Většina přítomných ale přiznala, že o odchodu na západ vážně uvažuje. „Tady není na co čekat. Dokud mi bylo 28, pořád jsem doufal, že to bude lepší. Ale není, nevidím tu žádnou perspektivu. Rodinu nemám, to při takovém vytížení není vůbec možné,“ svěřil se další z doktorů. Zatímco ve většině nemocnic vedení organizátorům akce umožnilo, aby využili konferenční sály v budovách, zařízení Agelu se rozhodla nepustit odboráře za své brány. V Přerově se proto příznivci výzvy setkali na parkovišti před nemocničním areálem.

„Pokud si organizátoři jako prostředek k dosažení svých cílů zvolili nabádání lékařů k odchodu do zahraničí, je to věc, kterou nemůžeme ani podporovat, ani tolerovat. Zájem pacientů pro nás v takovém případě stojí výše než zájem lékařů,“ vysvětlila Hana Szotkowská, mluvčí holdingu Agel.
Odboráři se ale hájí tím, že k odchodu rozhodně nikoho nenabádají, naopak před ním varují zaměstnavatele. „Prvního ledna 2013 přestane platit výjimka ze zákona, která umožňuje zneužívání přesčasové práce. Pro nemocnice to bude znamenat, že budou muset nabrat deset až patnáct procent lékařů. V Německu si to uvědomili již nyní a s předstihem pořádají velký job veletrh, kterým se snaží získat nové lékaře,“ poukázal na blížící se situaci mluvčí Sedláček.

Podle Szotkowské nemocnice lékaře chápou, nemohou jim ale pomoci. „V prostředí, kde ceny péče určují zdravotní pojišťovny a v příštím roce se plánují snížené úhrady proti letošnímu roku, není v silách jednotlivých nemocnic tyto požadavky splnit. V našich nemocnicích určitě neuvažujeme o žádném snížení platů našich zaměstnanců, tak jako se o tom uvažuje ve veřejné sféře. Naopak plníme dohody uzavřené v kolektivní smlouvě, kde je garantován růst mezd i v příštím roce,“ konstatovala mluvčí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?