Oderská nemocnice je bez dluhů

13. 4. 2010 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
V kladných číslech skončilo hospodaření oderské nemocnice za uplynulý rok. Vyplývá to ze zprávy, kterou nemocnice předložila Radě města Odry.


Podle Zdeňka Skařupy, ředitele Městské nemocnice v Odrách, si nemocnice i přes nejednoduchou celospolečenskou a ekonomickou situaci vedla v uplynulém roce úspěšně. Dosáhla obratu přes 78 milionů a vytvořila kladný hospodářský výsledek, tedy zisk ve výši 634 tisíc korun.

„Na konci zúčtovacího období si nemocnice vede zdravě, nemá žádné dluhy a bezproblémově plní běžné lhůty splatnosti. Nemá tedy žádné závazky, má jen pohledávky, a to především u zdravotních pojišťoven,“ konstatoval ředitel oderské nemocnice.

„Městská nemocnice v Odrách je rovněž poměrně silným zaměstnavatelem ve spádové oblasti a má v současné době sto čtyřicet zaměstnanců,“ upozornil Skařupa a upřesnil, že momentálně má nemocnice pokryty stavy středního a nižšího zdravotnického personálu.

„Stejně jako jiná obdobná zařízení i my se potýkáme s obtížným získáváním nových lékařů. Uvítali bychom přijetí dvou až tří lékařů na oddělení interní či LDN. Vzhledem k tomu, že jsme držiteli akreditace pro vnitřní lékařství, gastroenterologii a diabetologii, nabízíme u nás i předepsanou povinnou praxi pro lékaře, kteří jsou zařazeni do specializačního vzdělávání v těchto odbornostech včetně budoucích praktických lékařů,“ uvedl Skařupa.

Stejně jako v předešlých letech i loni nemocnice investovala do objektů i vybavení. Bylo proinvestováno zhruba 6,8 milionu korun, z toho přibližně 4,4 milionu korun na přístrojové vybavení. Mimo jiné se jednalo o nový rtg skiagrafický přístroj, nový multifunkční ultrazvukový přístroj se zaměřením na echokardiogra fii, nový Dopplerův přístroj na vyšetření cév, nový ergometr, nový sanitní vůz či vířivku na rehabilitaci.

Zbylé peníze nemocnice investovala do oprav a technického zhodnocení budov. „Byly provedeny oprava střechy na středisku, oprava topení, stavební úpravy vstupu do nemocnice a na rentgen, nový chodník v zahradě nemocnice, částečně se provedly výměny oken a výmalba. Zakoupili jsme nové kožené sedací soupravy před jednotlivá oddělení a pro pacienty nové velkoplošné LCD televizory do denních místností včetně nových antén pro příjem zhruba patnácti programů,“ vypočetl Skařupa a doplnil, že přes 85 procent z uvedených investic a oprav uhradila nemocnice z vlastních zdrojů, popřípadě ze získaných dotací. „Na zbylé části se pak podílel zřizovatel, tedy město Odry,“ podotkl ředitel.

Cílem oderské nemocnice pro letošek je především udržet vyrovnané hospodaření.

„To vzhledem k ekonomické situaci ve státě a koneckonců i spolupráci- nespolupráci s některými zdravotními pojišťovnami nebude vůbec jednoduché,“ poznamenal Skařupa s tím, že k dalším úkolům patří udržet personální stabilitu, kredit a odbornost zařízení.

Přes investice v posledních letech chce nemocnice letos pořídit nový multifunkční biochemický analyzátor v hodnotě kolem jednoho a půl milionu korun, který již v současné době testuje.

„Hodláme dokončit výměnu počítačového nemocničního informačního systému a dále chceme zhodnocovat majetek formou oprav, výměn, a podobně. Máme i jisté představy společných investic s městem do zdravotnických objektů, ale to je zatím ve fázi jednání a rovněž se bude odvíjet od aktuálních ekonomických možností. Takže uvidíme,“ uzavřel ředitel oderské nemocnice Zdeněk Skařupa.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?