Odmítají likvidační projekty nemocnice v Novém Bydžově

19. 2. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
O udržení dětského oddělení bojují občané Nového Bydžova, spádové oblasti i jejich starostové. Kuloárové řeči o případném uzavření dětského oddělení a okleštění provozu interny a chirurgie nemocnice děsí občany natolik, že houfně připojují své podpisy na petiční archy...


Dávají tak najevo, že jakékoli likvidační projekty zásadně odmítají.

Svůj podpis připojil rovněž starosta Chlumce nad Cidlinou Miloslav Uchytil (ODS), byť je členem představenstva akciové společnosti Nemocnice Nový Bydžov, zřízené k 1. lednu letošního roku.

Nejvyšším orgánem společnosti je valná hromada, která je totožná s radou Královéhradeckého kraje.

„Měl bych ctít rozhodnutí představenstva společnosti, ale protože jsem svobodný člověk, tak své názory zakrývat nebudu. Nemocnice byla mnoho roků v ekonomickém propadu. Vznikem akciovky by měl špitál podle ekonomických zákonů fungovat v zisku. Pokud ne, tak na sebe musí vyhlásit konkurs a jít do likvidace. Přemýšlím, zda tahle varianta nebyla právě tím hlavním úmyslem při zakládání akciové společnosti – po lopatě řečeno, likvidovat malou regionální nemocnici,“ řekl starosta Uchytil.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY:
Novobydžovská nemocnice a.s.

K tak vážnému obvinění ho prý vede dosavadní praxe v bydžovské nemocnici, do níž se investovaly milióny korun. Sotva se ale vybudovala porodnice, byla zrušena, stejně jako gynekologie.

Lékařům bylo krajským úřadem a zdravotní pojišťovnou umožněno odejít do soukromých ordinací, takže nemocnice trpí deficitem kvalifikovaných lékařských odborníků, což její postavení citelně znevýhodňuje.

„Nyní je na řadě dětské oddělení. Do privátní praxe odešel jeho primář, nikdo jiný s druhou atestací se nenabízí. Takto dochází k známému dominovému efektu. Jednotlivá oddělení nemocnice jsou vzájemně provázána. Jakmile padne jedno, nastávají potíže dalšímu. Jako když jednu kostičku domina porazíme a pak padnou všechny bezezbytku. V podstatě kraj nedělá nic jiného, než že tu nemocnici likviduje,“ je přesvědčen Uchytil.

Starosta Chlumce pět petičních míst ve městě chválí už i proto, že přístup hradeckého hejtmanství k regionálnímu zdravotnictví pokládá přinejmenším za macešský.

„Kraji je bližší vlastní kabát, což potvrzuje bezmála jednomyslnou podporou vzniku křišťálového paláce pro úředníky, kterým je megalomanská přestavba hradeckého pivovaru na byro pro klotové rukávy. Dvacet roků bude kraj z peněz daňových poplatníků za tohle sídlo platit ročně sto miliónů korun. Investovat z této sumy jen část do zdravotnictví, tak je vyhráno,“ uzavřel starosta.

Novobydžovský starosta Pavel Louda (ODS) s uzavřením dětského oddělení rovněž nesouhlasí.

„To je můj osobní názor jako občana města. Nicméně na základě znalostí musím konstatovat, že nynější kritický stav je z velké míry záležitostí vedení nemocnice a přímo dotčeného primariátu. To oddělení nefungovalo, jak by mělo, a jeho finanční propad se sám o sobě nevytvořil. Vytvořili ho lidé, kteří tam pracovali. Bytostně se mě to dotýká a nelíbí se mi to.“

Verdikt vyřkne valná hromada - rada kraje

Obvinění, že hejtmanství míní bydžovskou nemocnici ze seznamu zdravotnických zařízení jednou provždy vystrnadit, je podle vedoucího odboru zdravotnictví Královéhradeckého kraje Zdeňka Hajžmana přinejmenším nesmyslem.

„Oba páni starostové by si měli zřejmě doplnit vzdělání, případně sdělit, kolik z městských rozpočtů na provoz dětského oddělení poukáží. Kraj nemocnici podporuje a podporoval. Loni obdržela z krajského rozpočtu zdaleka nejvyšší příspěvek na provozní činnosti, respektive na ztrátu, protože je neefektivní. Definitivní verdikt o budoucnosti dětského oddělení, a v úvahu připadají čtyři varianty včetně zachování provozu nebo jeho zrušení bez náhrady, vyřkne valná hromada společnosti. Ještě předtím ale bude o této problematice jednat krajské zastupitelstvo,“ uzavřel Hajžman.

Vladimír Fořt, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?