Odpouštěním poplatků porušují zákony, domnívají se lékaři

9. 1. 2009 11:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Koalice soukromých lékařů se domnívá, že krajská zdravotnická zařízení a lékárny, které odpouštějí poplatky, porušují daňové zákony. Někteří pacienti totiž tímto způsobem dostanou od kraje více než tři tisíce korun a tyto peníze by měly uvést ve svých daňových přiznáních. Koalice zároveň po jednání s ministrem vyzvala senátory, aby o poplatcích jednali věcně...


Koalice soukromých lékařů a Česká lékárnická komora jednala včera s ministrem zdravotnictví Tomášem Julínkem. Hlavním bodem jednání byly poplatky, hovořilo se nejen o návrhu na plošné zrušení poplatků, ale také o krajských nemocnicích a lékárnách, které regulační poplatky již odpouští. Podle koalice tato zařízení zřejmě porušují daňové zákony. „Pacienti, kteří od kraje získají tímto darem více než 3 000 korun by měli tuto částku uvést ve svém daňovém přiznání,“ uvedl po setkání s ministrem mluvčí Sdružení praktických lékařů ČR Jan Jelínek.

Podle něj je velmi důležité, aby se o poplatcích jednalo věcně. „Ohledně poplatků hovoříme o právu, slušnosti, ne o tom, zda jsou poplatky správné, nízké, vysoké. Každý si vzal z reformy něco, co lze dobře kritizovat. Vladimír Dryml si za nevybírání poplatků koupil senátorský post. David Rath si zase za příslib zrušení poplatků koupil u voličů hejtmanský post. Nikdo už ale nechce slyšet, že takto zavedený systém je mnohem spravedlivější než to, co vidíme nyní v krajích,“ dodal Jelínek. Kritika se snesla zejména na situaci ve Středočeském kraji. Ministrovi i zástupcům koalice vadí, že odpouštění poplatků jen v některých nemocnicích a lékárnách diskriminuje pacienty. Podle ministra zdravotnictví Tomáše Julínka sociální demokraté oklamali voliče a předvolební slib nesplnili, protože pacienty staví do nepřehledné situace. „Není povinností pacienta vědět, které zařízení je krajské,“ komentoval situaci Julínek. Ministerstvo zdravotnictví připravilo analytický materiál popisující celou situaci z právního hlediska. Ten předalo zástupcům koalice. Ti oznámili, že ho pečlivě prostudují a případně z něj vyvodí důsledky.

Zasáhnout by měly pojišťovny

Svých klientů by se podle náměstka ministra Marka Šnajdra měly zastat zdravotní pojišťovny. „Zdravotní pojišťovny jsou povinny sankciovat porušování platného právního systému. Musejí si ohlídat, že jsou jejich klienti diskriminováni, pojišťovny musí chtít stejnou péči pro všechny,“ uvedl Šnajdr. S kritikou se připojil i prezident České lékárnické komory Stanislav Havlíček. Ten potvrdil, že se zrušením poplatků přibylo v krajských lékárnách téměř sto procent pacientů. Nedošlo ale k personálnímu navýšení, což podle něj představuje pro lékárníky ohromné zatížení.

Michaela Svobodová, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?