Odpovědnost za nedostatečné poučení pacienta

21. 9. 2015 10:44
přidejte názor
Autor: Redakce

Pokud náš lékař nedostatečně poučil pacienta o rizicích operace, jsme jako nemocnice odpovědní za ublížení na zdraví pacienta v důsledku materializace určitého rizika operace, i když jinak byla operace provedena lege artis? Zákon o zdravotních službách stanoví zásadu, že zdravotní služby lze pacientovi poskytnout pouze s jeho svobodným a informovaným souhlasem. Aby pacientův souhlas byl skutečně informovaný, je třeba pacientovi kromě jiného sdělit, jaká jsou rizika jemu navrhované operace, a to srozumitelně, tedy primárně s ohledem na důsledky pro pacientův praktický život. Tím je třeba zabránit situacím, kdy po vzniku určitého negativního následku operace pacient tvrdí, že kdyby o tomto riziku věděl, tak by danou operaci určitě nepodstoupil. Pokud toto poučení pacienta neproběhne (ať již vůbec či nedostatečně), jde ze strany poskytovatele zdravotních služeb o porušení právní povinnosti, tedy protiprávní jednání jakožto jeden z předpokladů odpovědnosti za ublížení na zdraví. Materializace určitého rizika operace, tedy vznik újmy na zdraví, je pak dalším předpokladem odpovědnosti za ublížení na zdraví. Avšak ani protiprávní jednání a vznik újmy na zdraví samy o sobě ke vzniku odpovědnosti poskytovatele za ublížení na zdraví nestačí – k tomu musí přistoupit ještě existence příčinné souvislosti mezi nimi. Jestliže samotná operace byla provedena lege artis, pak otázka ohledně příčinné souvislosti zní následovně: Došlo by k dané operaci (a tedy i k nechtěné materializaci riz




Neoprávněný zásah do tělesné integrity

Odpovědnost Vaší nemocnice za ublížení na zdraví tedy závisí zejména na otázce příčinné souvislosti. Přesto i v případě absence příčinné souvislosti mezi absencí řádného poučení a ublížením na zdraví (materializací rizika operace) může být Vaše nemocnice v důsledku nedostatečného poučení pacienta vůči němu odpovědna. Nešlo by však o odpovědnost za ublížení na zdraví, nýbrž o odpovědnost za neoprávněný zásah do tělesné integrity pacienta.
Z hlediska příčinné souvislosti je zde zřejmé, že kdyby se pacientovi dostalo řádného poučení, k neoprávněnému zásahu do jeho tělesné integrity by nedošlo – buď by operace nebyla provedena vůbec (pacient by ji odmítl), nebo by nešlo o zásah neoprávněný (pacient by předtím poskytl řádný informovaný souhlas). Výše náhrady za nemajetkovou újmu způsobenou sice neoprávněným, ale v dobré víře provedeným zákrokem by však logicky byla výrazně nižší než výše náhrady za ublížení na zdraví. A je otázka, zda by se pacientovi za takové situace vyplatilo soudní spor proti Vaší nemocnici vůbec iniciovat.

O autorovi| odpovídá MUDr. Mgr. Daniel Mališ, LL. M., advokát, AK Mališ Nevrkla Legal

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?