Odpůrce babyboxů věří v obrat

12. 7. 2011 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Organizace spojených národů dala plzeňským neonatologům za pravdu. Její výbor pro práva dětí po čtrnáctidenním semináři v Ženevě znovu doporučil české vládě zrušit program babyboxů. Primář novorozeneckého oddělení Jiří Liška z plzeňské Mulačovy nemocnice věří, že definitivně dojde k zásadnímu obratu ve vývoji.


Známý odpůrce babyboxů se po ženevské výzvě poprvé vyjádřil médiím - poskytl rozhovor Deníku.

Je pro vás rozhodnutí výboru OSN důležitým mezníkem?

Všichni tři vedoucí plzenští neonatologové (Tytlová, Dort, Liška) jsme byli danou zprávou velmi potěšeni, byla pro nás morální satisfakcí. Je ale především dobrou zprávou pro děti, že se bude s nimi jednat jako s lidskými, a ne věcí, kterou můžeme nejen po porodu, ale i při jakémkoliv rozladění, odložit.

Myslíte, že může dojít opravdu ke změně?

Věřím, že do jednoho a půl roku se babyboxy dostanou do resortu zdravotnictví, zatím jsou bohužel v rukách jakýchsi nadací a obchodních společností.

Co vás k tomu opravňuje kromě doporučující rezoluce?

Stejně se vyjádřilo kolokvium vlády na konci minulého roku. V dubnu letošního roku vzešlo odmítavé stanovisko po Ostravském dnu preventivní pediatrie a následně i na jednání Komise péče o dítě. S rozšiřováním babyboxů nesouhlasí ani ministr zdravotnictví Heger.

Jaké by tedy měly následovat další kroky?

Komise ministerstva zdravotnictví již připravuje doladění legislativního řešení utajených porodů, ten mechanismus je trochu rozdílný u cizinek. Je ale nutné podotknout, že každá rodička u nás je přijata k porodu bez ohledu na národnost a zdravotní pojištění, každá má možnost utajeného porodu. V opačném případě, t.j. uložení do babyboxů, se rodiče velmi lehce v jakémkoliv věku budou zbavovat i nejzákladnějších rodičovských povinností a odložených dětí bude až geometricky přibývat.

Co vám na babyboxech ještě vadí?

Zopakuji jen závěry z ostravského sympózia. O dětech jsou informace pouze z veřejných zdrojů, není žádné kontinuální sledování místa a osudu dětí, schránky nedostaly od ministerstva žádný certifikát zdravotnického zařízení! Existence babyboxů nijak ani u nás, ani v celém světě nesnížila počet po porodu zabitých novorozenců. Stále zdůrazňujeme, že těchto matek v afektu se babyboxy netýkají.

Kritizoval jste také evidenci dětí. Proč?

Evidence je mizerná. Nejsou nám známy smlouvy mezi nadací Statim (zaštiťuje babyboxy) a zdravotnickými organizacemi.

Jak vnímáte to, že zatímco odborníci brojí proti schránkám, laická veřejnost je většinou pro?

Laická veřejnost schránky v současnosti většinou opravdu podporuje. K tomu ale nesmírně přispívá většinou velmi jednostranná masmediální kampaň.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?