Odpůrci tabákové reklamy: Dohoda WHO hájí spíše zájmy firem

27. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Českým odpůrcům reklamy na tabák se nelíbí rámcová dohoda o kontrole tabáku navržená Světovou zdravotnickou organizací. Dokument má být první právně závaznou dohodou a členské státy WHO ji mají podepsat v květnu...


PRAHA - Českým odpůrcům reklamy na tabák se nelíbí rámcová dohoda o kontrole tabáku navržená Světovou zdravotnickou organizací.

Dokument DCTC (Framework Convention on Tobacco Control) má být první právně závaznou dohodou, kterou by členské státy WHO měly podpsat v květnu.

Česká koalice proti tabáku a Pracovní skupina pro prevenci a léčbu závislosti na tabáku při ČLS JEP však namítá, že tento dokument neodpovídá ochraně zdraví a spíše hájí zájmy tabákového průmyslu.

„Původní myšlenka, že takto mezinárodně závazný dokument by měl ochránit další generace, naše děti a jejich děti před následky světové pandemie, v současném znění toho textu není naplněna,“ řekla dnes novinářům Kateřina Langrová z koalice proti tabáku.

Lékaři vytýkají dohodě především nedostatky v oblasti reklamy na cigarety. V současném znění není zahrnut její úplný zákaz a text nezakazuje tabákovým firmám ani sponzorování.

Lékařům vadí také to, že dohoda nezakazuje používání zavádějících termínů „light“ a „ultra light“, které neoprávněně vzbuzují dojem bezpečnější cigarety. Za nedostatečně ošetřený považují i bod týkající se označování krabiček zdravotním varováním. To je podle nich příliš malé na to, aby bylo účinné.

Na nadnárodní úrovni by měla být řešena také problematika pašování cigaret a ochrana před pasivním kouřením, tlumočila postoje nevládních organizací Langrová.

Mezinárodní nevládní organizace zabývající se kontrolou tabáku založily asociaci, která hodlá vyvíjet tlak na oficiální delegace členských států, aby text dohody opravdu nadřazoval ochranu zdraví nad obchodními zájmy.

Poslední kolo vyjednávání, kdy je možné znění dokumentu upravit, se bude konat 17. až 28. února v Ženevě. Aby dohoda nabyla platnosti, stačí podpis 30 ze 191 členských zemí WHO.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?