ODS k Rathovu muži mlčí. Proč?

16. 7. 2009 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
S Filipem Bušinou se zapletl nejen nynější hejtman David Rath, ale i jeho předchůdce Petr Bendl. Munici proti svému největšímu rivalovi má bývalý středočeský hejtman Petr Bendl naservírovanou na stříbrném podnose. Jenže ji nevyužívá...


Jde o Filipa Bušinu, muže, jemuž současný hejtman David Rath svěřil po svém nástupu vládu nad miliardami ve středočeském zdravotnictví. Před několika týdny policie Bušinu zatkla a obvinila ze stamilionových daňových úniků. Vzápětí se ukázalo, že Rath na post investičního náměstka nemocnic dosadil několikrát odsouzeného muže.

Jenže Bendl i celá ODS k aféře mlčí. A nevyužili ji ani ve středu, když se středočeská ODS snažila na krajském zastupitelstvu Ratha svrhnout. „Zvítězil názor, že nebudeme populisti, navíc o tom stejně píšete. A nechceme jako on kriminalizovat bez důkazů,“ říká Bendl.

Ale věc může mít i jiné vysvětlení: S Bušinou se zapletl nejen současný vládce kraje, ale i jeho předchůdci. Bušina se kolem krajských zakázek pohyboval již za Bendla.

To říká nejen současný hejtman Rath, jenž prý tehdy Bušinu využíval jako svůj zdroj informací, zejména ze středočeského zdravotnictví, ale i Rathem odvolaný ředitel kladenské nemocnice Otakar Mareš.

Ten si Bušiny několikrát všiml, když se připravovala miliardová rekonstrukce kladenské nemocnice. „Účastnil se oponentního řízení při přípravě stavby už za Bendla,“ vzpomíná Mareš. Už ale neví, za koho přesně Bušina jednal. Sám Bušina se na toto téma odmítá bavit.

Celý článek si můžete přečíst na serveru Hospodářských novin iHNED.cz nebo ZDE.

Marek Pokorný, Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?