ODS: Krajům schází miliarda, kvůli poplatkům

20. 3. 2009 10:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Peníze vynaložené na proplácení regulačních poplatků v jednotlivých krajích způsobí podle občanských demokratů odložení některých investičních záměrů. V rozpočtech podle nejsilnější vládní strany bude chybět zhruba miliarda korun. Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka ale tvrdí, že voliči sami rozhodli o rozpočtových prioritách tím, že zvolili nové hejtmany s programem zbavit je poplatků...


Podle občanských demokratů mohou chybějící peníze omezit rozvoj jednotlivých regionů a snížit v nich dokonce i zaměstnanost. Například na rozšíření letiště v Ostravě Mošnově bude podle místopředsedy ODS Davida Vodrážky scházet 120 milionů korun. Peníze by podle něj měly chybět i na povodňová opatření v Královéhradeckém kraji, výdaje na dopravní infrastrukturu se budou krátit ve Středočeském kraji, Jihomoravský kraj zřejmě bude rušit školy a krátit odměny učitelů. Plzeňský kraj bude omezovat opravy škol a v Pardubickém kraji je odložena oprava léčebny dlouhodobě nemocných v Litomyšli. „Sociální demokraté ve vedení krajů respektují rozpočtové priority, které schválili občané v demokratických volbách na podzim,“ reagoval pro ČTK na Vodrážku Sobotka. Ostatní výdaje a investice budou muset kraje zvažovat, nicméně množství peněz, které kraje za poplatky vydají, je mnohem nižší, než se původně předpokládalo, dodal Sobotka.

S hejtmany nedávno o poplatcích jednal ministr vnitra a Vodrážkův stranický kolega Ivan Langer. Jeho lidé prověřují, zda kraje odpouštěním poplatků nenakládají nezákonně s krajským majetkem. Závěry podle Langra budou za několik měsíců, do konce března chce mít ministr pohromadě všechny podklady, další měsíc až šest týdnů potrvá analýza. Ministerstvo si pro kontrolu vyžádalo podklady od krajů, z ministerstev financí a zdravotnictví a z Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Když prý ministerská kontrola dospěje k závěru, že kraje porušily zákon, vyzve je, aby chyby odstranily.

msvo, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?