ODS přirovnala soc. dem. k vraku oranžové sanitky

19. 3. 2010 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
ODS včera vyrukovala s protiakcí ke kampani ČSSD s modrými ambulancemi a nechala u Sněmovny přistavit obstarožní vrak oranžové sanitky Škoda 1203 s nápisem: David Rath. Nemyslíš, zaplatíš mnohem víc.


Obě strany se navíc začaly obviňovat, kdo může za finanční situaci v krajském zdravotnictví. Tento typ ambulance si také „zahrál“ v televizním seriálu Sanitka z 80. let. Jeho úvodní píseň si ČSSD vybrala jako ústřední hit předvolebních mítinků.
Středočeský hejtman a stínový ministr zdravotnictví za ČSSD David Rath v reakci uvedl, že oranžová sanitka naopak ukazuje, jak by lékařská péče vypadala, kdyby ji i nadále tuneloval náměstek ministra zdravotnictví Marek Šnajdr, předseda ODS Mirek Topolánek či lobbista Marek Dalík.

Spor o milióny

Právě Šnajdr s místopředsedou ODS Petrem Bendlem a některými odvolanými řediteli krajských záchranek včera vyvolali další slovní přestřelku s ČSSD. Obvinili totiž hejtmany, že výrazně zkracují dotace záchranným službám. Podle Šnajdra v Rathově Středočeském kraji chybí 43 miliónů, v Libereckém 33 miliónů. Oba politici ve středních Čechách kandidují do Sněmovny.
Předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek (ČSSD) to označil za lež. Podle něj se peníze na záchranky v krajích nesnižují, jmenoval příklady, kdy došlo v krajích k navýšení. Třeba v Jihočeském kraji dostaly loni podle Haška 243 miliónů, letos 244 miliónů.
Šéf hejtmanů také tvrdí, že zatímco v roce 2008 kladně hospodařilo třicet krajských nemocnic, loni to z celkového počtu 62 bylo už čtyřicet. Došlo podle něj ke zlepšení v řádu 350 miliónů korun. Šnajdra obvinil, že jeho aktivity směřují k diskriminaci krajského zdravotnictví a protežovány jsou státní fakultní nemocnice.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?