ODS se odmítá vzdát poplatků

18. 6. 2009 8:40
přidejte názor
Autor: Redakce
ODS nechce vzdát boj o zdravotnické poplatky a dál prosazuje jejich současnou podobu. Senátní klub občanských demokratů včera podpořil návrh šéfky rezortu Dany Juráskové, která výměnou za zachování regulačních plateb nabízí snížení cen kopií drahých léků o pět procent a bezplatné očkování proti pneumokokům...


Mladé rodiny s dětmi by na něm ušetřily 8,5 tisíce korun. Výrazné omezení poplatků nebo jejich úplné zrušení, které požadují socialisté a komunisté, by podle předsedy Senátu za ODS Přemysla Sobotky prohloubilo krizi ve zdravotnictví. „ČSSD a KSČM brání důležitým změnám, které přinesly nepochybně pozitivní efekty,“ prohlásil Sobotka.

Snížení cen takzvaných generik by ušetřilo lidem dohromady až tři miliardy korun, odhadl exministr zdravotnictví a staronový šéf senátního klubu ODS Tomáš Julínek. Navíc by o pět procent klesly i úhrady, které za tyto léky platí pojišťovny. „Jde o protikrizové opatření, které je rychle proveditelné,“ řekl bývalý ministr. Dodal, že by mělo skončit období destrukce. „České zdravotnictví musí být stabilní. Už v tomto roce hrozí velká ztráta,“ varoval Julínek s tím, že zachování poplatků by do systému přineslo sedm miliard korun.

Senát bude o návrzích ministryně Juráskové rozhodovat dnes, kdy má na programu dvě levicové předlohy o veřejném zdravotním pojištění. Pokud ODS v horní komoře dosáhne zachování poplatků a zároveň prosadí i snížení cen léků a bezplatné očkování, obě novely se znovu vrátí do Poslanecké sněmovny. Tam by sociální demokracie spolu s komunisty potřebovala k přehlasování Senátu nadpoloviční většinu 101 hlasů. Stínový ministr zdravotnictví za ČSSD David Rath už dříve řekl, že i kdyby se nepodařilo prosadit úplné zrušení plateb, ve hře dál zůstane druhý návrh na jejich omezení. Klíčový bude postoj lidoveckého poslance Ludvíka Hovorky, který naznačil, že by pro tuto předlohu hlasoval. Levicovým poslancům se však nebude rozhodovat snadno, protože pokud podpoří některou z původních novel, zároveň zamítnou návrhy na snížení cen léků a více než osmitisícové úspory pro rodiče malých dětí.

Pavel Otto, E15

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?