ODS se rozhodla chránit osobní údaje pacientů

5. 11. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Členové sněmovního zdravotního výboru za ODS předložili rozsáhlý pozměňovací návrh pro novelu zákona , který by ve způsobu vedení národních registrů o nemocech pacientů znamenal zásadní změny. Pro registry by se sbíraly údaje ve více anonymizované formě...


Členové sněmovního zdravotního výboru za ODS předložili rozsáhlý pozměňovací návrh pro novelu zákona o péči o zdraví lidu, který by ve způsobu vedení národních registrů o nemocech pacientů znamenal zásadní změny.

Až dosud jsou v Ústavu zdravotnických informací a statistiky vedeny v tzv. národních registrech údaje o nemocech a léčbě pacientů včetně jejich jmen, rodného čísla a adresy jejich bydliště.

Ministerstvo zdravotnictví hodlalo tento rozsáhlý sběr osobních dat zachovat i do budoucna a s podporou vládních poslanců se pokouší prosadit novelu zákona o péči o zdraví lidu, jež by umožnila další existenci více než desítky národních registrů, v podstatě v nezměněné podobě.

Poslanci za ODS, především Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký však minulý týden podali komplexní pozměňovací návrh, který představuje velký obrat v ochraně osobních dat.

Podle tohoto návrhu by se pro registry sbíraly údaje ve více anonymizované formě - podle západních modelů. Zdravotnická zařízení by tak přestala vykazovat případy nemocí s jménem či rodným číslem pacienta a hlásila by je anonymizovaným způsobem - s rokem narození, údajem o obci jejich bydliště (bez bližších dat), naproti tomu další podrobnější data o nemoci a léčbě by zůstala zachována.

To by i nadále umožnilo vést rozsáhlou statistiku i provádět analýzy či výzkum, avšak bylo by více chráněno soukromí občanů.

Sněmovna má o věci ještě hlasovat.

(boš), www.Zdravi.Euro.cz, 4.11. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?