ODS: Změnou zákona Součková nastartuje zestátnění VZP

30. 7. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Opoziční ODS kritizuje návrh novely zákona o VZP, který ve středu předloží vládě ministryně Marie Součková. Podle opozice jde o první krok k zestátnění této pojišťovny. Novelou chce Součková přesunout z rezervních fondů půl miliardy korun na zdravotní péči...


PRAHA -

Stínový ministr zdravotnictví ODS Tomáš Julínek považuje tento krok za nesystémový. Půl miliardy korun podle něj problém českého zdravotnictví nevyřeší.

Další změna v zákonech o VZP se týká postavení zástupců státu ve správní radě pojišťovny. Ti by měli mít jako v ostatních pojišťovnách právo veta.

V rámci reformy veřejné správy počítá ministryně také s novým organizačním uspořádáním VZP. Místo okresních pojišťoven budou krajské pobočky a další územní pracoviště. Součková navrhuje omezit počet orgánů VZP, zachovat jednu správní a jednu dozorčí radu proti dosavadním 78 v okresech.

Julínek nesouhlasí ani s dalšími plány ministertsva jako je snížení počtu lůžek v nemocnicích a částečné oddlužení krajských nemocnic. Snižování počtu lůžek podle Julínka není podloženo přesnými čísly a povede ke zhoršení dostupnosti běžné péče. „Hrozí větší fronty u lékaře a nebezpečí zavedení spádových oblastí a nemocnic,“ uvedl senátor.

Vyděračstvím podle něj zavání myšlenka částečně oddlužit krajské nemocnice v případě, že sníží počty lůžek. Navrhovaný způsob pomoci krajským nemocnicím může podle Julínka sloužit jako záminka k preferenci s vládní ČSSD spřízněných nemocnic.

Součková odhaduje, že vláda pomůže krajům s dluhy bývalých okresních nemocnic zhruba částkou 1,5 miliardy korun. Podle usnesení, které před zhruba týdnem kabinet přijal, by mohla Konsolidační agentura odkoupit až 50 procent pohledávek.

Vláda bude ale posuzovat samostatně každý případ. Ministerstvo má k tomu připravit seznam všech nemocnic, spolu s hejtmany audity a analýzy lůžkového fondu, stavu zaměstnanců a podílu mezd na deficitu.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?