Odškodnění nemůže nahradit újmu na zdraví

7. 2. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Částka, kterou lze vysoudit, je stále diskriminační v porovnání s vyspělými státy," sdělil právník České lékařské komory Jan Mach...


Od Nového roku se vyhláškou ministerstva zdravotnictví zvýšila výše náhrady novými výpočetními normami. Pokud dojde k poškození zdraví, může dotyčný pacient žalovat zařízení o bolestné a snížení společenského uplatnění. To se promítne do bodového hodnocení.

Podle vyhlášky ministerstva zdravotnictví, která v lednu vyšla, je bod za 120 korun, zatímco dříve byl za třicet korun.

„Částka, kterou lze vysoudit je stále diskriminační v porovnání s vyspělými státy,“ sdělil právník České lékařské komory Jan Mach.

Podle stejné vyhlášky se totiž poskytuje i náhrada za pracovní úraz nebo nemoc z povolání, anebo jiné poškození zdraví. Pokud se v nemocnici pacient nakazí navíc ke své nemoci infekční žloutenkou, tak odškodné činí 180 tisíc korun. Za ztrátu končetiny je možné vysoudit až 240 tisíc korun, ale za ledvinu pouze 48 tisíc, protože za její ztrátu činí odškodné 400 bodů.

Miliónové odškodnění majitelce psíka „Za ztrátu života člověka taková částka, jako za unikátního psíka, ještě vysouzena nebyla,“ potvrdil Haló novinám prezident České lékařské komory MUDr.

David Rath. Odškodnění za chybné lékařské zákroky přichází nemocnice a zdravotnická pracoviště podstatně levněji.

Za AIDS dostal osm set tisíc

Dosud nejvyšší částku vyplatila postiženému pacientovi plzeňská fakultní nemocnice, když osmadvacetiletého pacienta, který se nakazil virem AIDS při podání krevního derivátu, odškodnila částkou 800 tisíc korun, proti pacientem původně požadovaným čtyřem miliónům a 50 tisícům korun. Muži, kterému v lednu 1995 operovali v nemocnici v Ostrově nad Ohří zdravé rameno místo nemocného artrózou, plzeňský krajský soud přiznal 90 tisíc korun odškodného, ačkoliv pacient v žalobě původně požadoval jako odškodné 850 tisíc korun.

Omylem odejmuli zdravou ledvinu

Ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové lékaři předloni odejmuli devětapadesátiletému Zdeňku Volfovi nesprávnou ledvinu. Nemocnice sice chybu přiznala, několik lékařů bylo potrestáno jak finančně, tak funkčně, ale pacient podle tehdejší platné vyhlášky měl nárok pouze na 30 tisíc korun. Nemocnice se rozhodla s pacientem sama finančně vyrovnat, ale zároveň postiženému pacientovi nabídla, aby podal žalobu u soudu s tím, že nebude protestovat proti desateronásobku. Přičemž Volf obdržel zálohu 40 tisíc korun. Jednání u hradeckého okresního soudu ještě neskončilo a Volfův právník požadoval zaplacení 1,62 miliónu korun nebo jednorázové odškodnění 700 tisíc a doživotní měsíční rentu 2250 korun. Zdeněk Volf je od operace v plném invalidním důchodu, zdraví má podstatně horší a špatně se cítí i psychicky a čeká na transplantaci.

Dagmar Jagošová, Haló noviny, 7.2.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?